14:12 / 26.10.2023 Мир

Євросоюз імпортував сировину з росії на 13,7 млрд євро, - ЗМІ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

З березня 2022 року до липня 2023-го країни Євросоюзу імпортували сировину з росії на 13,7 млрд євро. Про це повідомляє Investigate Europe з посиланням на дані Євростату.

До липня цього року до російської скарбниці вже надійшло 3,7 млрд євро, третина з яких припала на нікель, який використовується для захисту сталі від корозії. 

З березня 2022 року до липня 2023-го ЄС імпортував з росії:

  • нікель - 3,77 млрд євро, 
  • алюміній - 3,22 млрд євро, 
  • міді - 2,61 млрд євро, 
  • платина - 1,66 млрд євро,
  • титан - 0,35 млрд євро,
  • кобальт - 0,05 млрд євро.

На запитання, чому не було заборонено імпорт цієї сировини з рф, спецпосланець ЄС з санкцій Девід О'Салліван відповів, що вона "критично важлива", зокрема для реалізації кліматичних цілей.

За даними Євростату, до вересня обсяги російського товарного експорту до країн ЄС впали до рівнів, які можна порівняти зі зустрічним потоком, що призвело до різкого скорочення дефіциту ЄС у взаємній торгівлі.

Частка російських поставок нафти в імпорті ЄС скоротилася до 2%, газу - до 13%, вугілля - до нуля, металів - удвічі, добрив - на третину.

BAGNET нагадує, Євросоюз цього тижня почне обговорювати 12-й пакет санкцій проти рф у закритому режимі. Литва та Польща пропонують заборонити співпрацю з "Росатомом", а також закупівлі урану, зрідженого газу, сталі та діамантів з росії.

Країни "Великої сімки" цього місяця вже розпочали обговорення варіантів заборони на імпорт діамантів з росії. Раніше проти цього виступила, зокрема, Бельгія.

Підготував: Сергій Дага