08:04 / 08.10.2023 Мир

США працюватимуть над тим, щоб Ізраїль мав усе необхідне для захисту країни і населення від тероризму

Фото ЕРА

Унаслідок масштабної атаки ХАМАС по Ізраїлю загинуло щонайменше 100 людей, ще понад 900 - постраждали.

Про це повідомляє The Times of Israel.

"Міністерство охорони здоров'я повідомляє, що наразі 908 постраждалих були доставлені до лікарень внаслідок тривалої терористичної атаки ХАМАС на південь та центральну частину Ізраїлю", - йдеться у повідомленні.

За даними ізраїльського медіа, гелікоптери Військово-повітряних сил Ізраїлю наразі завдають ударів по позиціях ХАМАС у Секторі Газа.

ЦАХАЛ повідомляє, що на цей час атаковано 17 військових комплексів, чотири штаби, що належать ХАМАС в Секторі Газа, а також інші об'єкти.

Міністр національної безпеки Ізраїлю Бен-Гвір оголосив про запровадження надзвичайного стану на всій території країни, починаючи з вечора суботи.

Очільник Пентагону Ллойд Остін заявив, що найближчими днями Міністерство оборони США працюватиме над тим, щоб Ізраїль мав усе необхідне для захисту країни і населення від тероризму.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що "право Ізраїлю на захист не підлягає сумніву".

"Віримо, що порядок буде відновлено й терористи будуть знищені. Ніде у світі не можна давати жодного шансу терору, бо терор завжди є злочином не просто проти однієї країни чи його конкретних жертв, а проти людяності як такої та всього нашого світу", – написав Зеленський.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про "рішуче засудження" терористичних атак в Ізраїлі і висловив "повну солідарність" із жертвами, їхніми родинами та близькими.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав новини з Ізраїлю "шокуючими". Теж висловив "засудження" дій ХАМАСу і підтримку Ізраїлю.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак також написав, що "шокований" сьогоднішніми ранковими нападами. Наголосив, що Ізраїль має повне право захищати себе.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала події "тероризмом у його найпідлішій формі".

У Саудівській Аравії закликали "обидві сторони негайно зупинити ескалацію". 

Нагадаємо, по центральних та південних районах Ізраїлю в суботу вранці було завдано масованого ракетного удару.

Старший військовий командувач ХАМАС Мохаммад ад-Дейф заяявив, що по Ізраїлю було випущено 5000 ракет. В Ізраїлі заявили, що по території країни було випущено 2200 ракет.

Підготувала: Ніна Петрович