10:43 / 25.07.2023 Мир

РФ імпортувала з КНР дронів на суму понад 100 млн доларів, – Politico

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Цьогоріч росія імпортувала з Китаю БПЛА на суму понад 100 мільйонів доларів, це в 30 разів більше, ніж Україна. Крім того, російські покупці задекларували замовлення на сотні тисяч бронежилетів і касок китайського виробництва. Про це повідомляє Politico.

Видання пише, що хоча Україна також є клієнтом Китаю, її імпорт більшої частини обладнання різко скоротився. Так, Цього року росія імпортувала з Китаю безпілотників на суму понад 100 мільйонів доларів — у 30 разів більше, ніж Україна.

Крім того, згідно з митними записами, отриманими Poltico, російські покупці задекларували замовлення на сотні тисяч бронежилетів і касок виробництва китайської компанії Shanghai H Win.

"Свідоцтва такого роду показують, що Китай, попри свої заклики до миру, доходить до червоної риски, постачаючи в Росію досить нелетального, але корисного у військовому відношенні обладнання", – йдеться в матеріалі.

Китайський експорт кераміки, компонента, використовуваного в бронежилетах, збільшився на 69% в росію до більш ніж 225 мільйонів доларів, а в Україну скоротився на 61% до всього лише 5 мільйонів доларів.

Провідний аналітик, що спеціалізується на китайській обороні та зовнішній політиці в Інституті китайських досліджень Меркатора Хелена Легарда заявила, що Китай, попри всі його заяви про те, що він є нейтральним гравцем, насправді підтримує позиції росії в цій війні.

За словами Легарди, якщо Китай перейде червону межу і продасть росії зброю або військову техніку, вона очікує, що ЄС введе вторинні санкції.

Як повідомляв BAGNET, Франція припускає, що Китай надає росії підтримку у війні. Йдеться про технології подвійного призначення та нелетальну військову допомогу.

Підготував: Сергій Дага