09:27 / 11.07.2023 Мир

Байден у Лондоні зустрівся з Сунаком та Чарльзом ІІІ і вирушив у Вільнюс

Фото: gettyimages

Президент США Джо Байден зустрівся з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком на Даунінг-стріт, 10, а потім відвідав короля Чарльза у Віндзорському замку.

Як повідомили у Білому домі, Байден і Сунак розглянули підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі і підтвердили свою непохитну підтримку України в умовах агресії Росії.

Лідери також обговорили Атлантичну декларацію про економічне партнерство, яку вони запустили в червні, включаючи наступні кроки для досягнення ключових результатів у найближчі місяці.

Вони також розглянули розвиток подій у Північній Ірландії та зусилля щодо забезпечення подальшого прогресу там.

Як повідомили у британському уряді, Сунак і Байден також обговорили перебіг українського контрнаступу та підкреслили важливість зобов’язань міжнародних партнерів країни щодо її довгострокової оборони, надання підтримки, необхідної Україні для перемоги у цій війні та забезпечення справедливого та тривалого миру.

Що стосується ширших питань НАТО, вони погодилися з необхідністю забезпечити Швеції швидкий шлях до повного вступу в НАТО.

Сунак і Байден також обговорили ширший геополітичний контекст, зокрема в Індо-Тихоокеанському регіоні та щодо Ірану.

Після зустрічі з Ріші Сунаком, Байден вирушив до Букінгемського палацу на зустріч з королем Чарльзом ІІІ. Це перша зустріч британського монарха з президентом США з моменту сходження на трон. На коронації були присутні перша леді США Джилл Байден і внучка Фіннеган Байден.

Як повідомляє CNN, Байден, король Чарльз і спеціальний посланник США з питань клімату Джон Керрі зустрілися з керівниками компаній приватного сектора на кліматичному заході.

У понеділок увечері, 10 липня, Байден вирушить до столиці Литви Вільнюса перед переговорами з лідерами НАТО, запланованими на 11 і 12 червня.

Підготував: Сергій Дага