16:51 / 21.04.2023 Мир

В Латвії не буде "свята побєдобєсія"

20 квітня Сейм Латвії прийняв закон, який передбачає, що 9 травня на всій території країни заборонено проводити окремі масово-розважальні та святкові заходи, мітинги, марші та пікетування в публічних місцях.

“Всі знають, що 9 травня – це день, який певна частина суспільства використовує для прославлення тоталітарних та окупаційних режимів, і в наших інтересах не допустити подій, які підривають наші цінності, розколюють суспільство, прославляють військову агресію та сприяють неправдивому висвітленню історичних подій”, – заявила голова Комісії з прав людини та громадських справ Ієва Бранте, слова якої повідомила пресслужба Сейму.

Втім, 9 травня можна буде проводити заходи, які не суперечать захисту інтересів держави та громадської безпеки. Також можна проводити заходи, які мають запобігти приниженню та загрозі цінностям Латвії як демократичної та національної держави, включаючи розкол суспільства, героїзацію війни, військової агресії, тоталітаризму, насильства, а також неправдиве відображення історичних подій.

Підготовила: Ніна Петрович