08:08 / 08.10.2022 Мир

Гроссі їде до Москви через небезпечні витівки рашистів на ЗАЕС

Фото з відкритих джерел/ЗАЕС

Внаслідок обстрілу за межами майданчика Запорізької АЕС була пошкоджена лінія електропередач, яка подає енергію до 6 реакторного блоку.

Про це йдеться на сайті Міжнародного агентства атомної енергії.

Це призвело до того, що блок був змушений залучити свої аварійні дизель-генератори. Вони працювали півтори години, поки до блоку не підключили альтернативне джерело енергії від чотирьох інших реакторів. 

"Інцидент ще раз підкреслив хитку ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на найбільшій в Європі атомній електростанції, яка зараз перебуває в зоні активних бойових дій, і особливо вразливі зовнішні джерела енергії, які необхідні для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки та захисту, а також під час поточної охолоджувальної зупинки всіх шести реакторів станції", - йдеться в заяві МАГАТЕ.

Гендиректор агентства Рафаель Гроссі зазначив, що працівники ЗАЕС щоразу знаходять розв'язання серйозних проблем, спричинених війною, але потрібно терміново створити безпечне середовище для станції та персоналу.

За інформацією МАГАТЕ, Гроссі на початку наступного тижня їде в Росію. Там заплановані консультації щодо плану зі створення зони ядерної безпеки і захисту довкола ЗАЕС.

Експерти агентства, які нині прибули на станцію, нададуть підтримку в створенні такої зони, додав очільник МАГАТЕ. За словами Гроссі, місія перебуватиме на атомній електростанції доти, доки це було потрібно.

Підготувала: Ніна Петрович