17:33 / 10.04.2024 Наука и техника

В Україні створюється система низьковисотного радіолокаційного поля, яка дозволить бачити всі типи дронів

В Україні поетапно створюється система низьковисотного радіолокаційного поля, яка дасть змогу бачити всі типи безпілотних літальних апаратів на великих відстанях. Про це сьогодні, 10 квітня, в етері телеканалу FREEДОМ розповів експерт у сфері авіації, заступник генерального директора компанії з виробництва засобів радіоелектронної боротьби Анатолій Храпчинський.

Він зазначив, що в питанні протиповітряної оборони в російській федерації нічого не змінилося з часів СРСР. Експерт нагадав, що 1987 року на Красній площі в Москві сів легкомоторний літак Cessna 172 під керуванням німецького пілота-любителя Матіаса Руста.

“Але давайте не забувати, що в принципі є певна проблематика в тому, що використання безпілотних систем дає змогу проходити класичні системи протиповітряної оборони. З цим зіткнувся весь світ, з цим першою зіткнулася Україна, тому що ми перші почали шукати варіанти протидії Shahed”, — сказав Храпчинський.

За його словами, зараз і рф шукає способи протидії БпЛА. Так, експерт нагадав, що росіяни заявляли про здатність системи “Панцир” протистояти атакам дронів.

“Ми бачимо ці “Панцирі” на дахах будівель і в Москві. Ми бачимо, що вони намагаються ставити їх на металеві такі тумби. Але і в Сирії ці системи працювали активно проти зграї птахів, не бачачи реально серйозні, проблематичні об’єкти в повітряному просторі. Тому ми можемо говорити про необхідність… В Україні зараз триває поетапне створення системи низьковисотного радіолокаційного поля, яка дасть змогу бачити всі типи БпЛА на великих відстанях. Але росія зараз намагатиметься якось створити подобу наших мобільних груп та, можливо, шукати якісь варіанти, щоб виявляти ці системи”, — сказав Храпчинський.

Експерт додав, що для рф, яка займає велику територію, це буде проблематично.

Підготувала: Ніна Петрович