10:14 / 29.10.2023 Наука и техника

Японським вченим вдалося створити "штучне сонце"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Науковці з японського Національного інституту квантових наук і технологій заявили, що їм вдалося сформувати "плазму", яка відіграє ключову роль у реакціях ядерного синтезу. Про це повідомляє NHK.

Вчені зазначили, що стан матерії їм вдалося сформувати на великомасштабній експериментальній установці з ядерного синтезу під назвою JT-60SA в префектурі Ібаракі, на північ від Токіо. Установка була побудована спільно Японією та Європейським Союзом вартістю близько 435 мільйонів доларів.

Щоб досягти ядерного синтезу, "плазма" повинна досягти температури понад 100 мільйонів градусів за Цельсієм, а ядра повинні зіткнутися зі швидкістю тисячу кілометрів на секунду.

В інституті кажуть, що на сьогодні експерти можуть створити "плазму" з температурою лише 10 мільйонів градусів. Вони також прагнуть отримати технологію, необхідну для підтримки "плазми" при температурі 100 мільйонів градусів за Цельсієм протягом 100 секунд протягом приблизно п'яти років.

Ядерний синтез, який створений штучним шляхом може стати джерелом енергії нового покоління, яке не викидає вуглекислий газ і не утворює високоактивних радіоактивних відходів.

Підготував: Сергій Дага