18:21 / 08.10.2023 Наука и техника

Українські науковці оцифрують унікальну історичну колекцію метеликів Верхратського

Науковці Державного природознавчого музею Національної академії наук України, за підтримки Українського культурного фонду (в межах програми «Культурна спадщина»), реалізують проєкт з оцифрування фондів Музею — «Диджиталізація історичної колекції метеликів Івана Верхратського»

У стінах Державного природознавчого музею НАН України відбулася бесіда-зустріч на якій науковці, керівники львівських музеїв та відвідувачі говорили про важливість природничих колекцій та їх оцифрування, ділилися досвідом та ознайомились із проєктом, над яким працівники природознавчого музею працюють зараз і який передбачає оцифрування та представлення широкому загалові диджиталізованих матеріалів однієї з найуразливіших частин наукових фондів музею.

Проєкт «Диджиталізація історичної колекції метеликів Івана Верхратського» присвячений актуалізації, збереженню та популяризації наукової природничої спадщини Івана Григоровича Верхратського — видатного українського натураліста, педагога, мовознавця, письменника, громадського діяча, дослідника мови та фольклору лемків.

Вчений заклав основи української науково-природничої термінології. У 1905 році Іван Верхратський передав свою колекцію метеликів до музею Наукового товариства імені Шевченка у Львові, яка згодом потрапила у фонди Державного природознавчого музею (1940 р.). Колекція налічує понад п’ять тисяч комах, зібраних наприкінці XIX — на початку ХХ століть у різних місцевостях Галичини, Буковини, Закарпаття та за кордоном. З 1940 року колекція не експонувалася.

Як наголошують науковці, створення віртуальних колекцій важлива потреба останнього часу.

«Зокрема, одним із викликів, що постав перед українською науковою спільнотою внаслідок військового вторгнення росії, залишається загроза ушкодження та знищення наукових колекцій. Колекції комах є вразливими і вимагають дотримання режиму зберігання. На жаль, яких би заходів не було вжито задля збереження цих колекцій, жоден з них не дає стовідсоткової гарантії і в будь-який момент ці колекції може бути втрачено, скажімо, внаслідок влучання ракети чи пожежі», — кажуть учасники проєкту.

Оцифрована і вперше оприлюднена колекція метеликів І. Верхратського розширить пропоновані музеєм послуги для людей з різними потребами: забезпечить навчальну базу для вчителів та зацікавлених дітей, молоді та студентів.

Віртуальна галерея колекційного зібрання метеликів І. Верхратського представлена у вебресурсі ЦД «Біорізноманіття України».