13:53 / 28.09.2023 Наука и техника

У дронах Shahed виявлено понад 50 європейських компонентів, – The Guardian

Ілюстративне фото з відкритих джерел

 

 

Безпілотники Shahed-131, якими росія атакує Україну, містять 52 європейських електричні компоненти.

Про це йдеться у секретному звіті, наданому Україною своїм західним союзникам, пише видання The Guardian.

Згідно зі звітом, в безпілотнику Shahed-131 було виявлено 52 електричних компоненти виробництва західних компаній, а в моделі Shahed-136 – 57.

Початковими виробниками виявлених компонентів названі 5 європейських компаній, включаючи польську філію британської транснаціональної корпорації.

"Серед виробників є компанії зі штаб-квартирами в країнах санкційної коаліції: США, Швейцарії, Нідерландах, Німеччині, Канаді, Японії та Польщі", – пише The Guardian.

Водночас наголошується, що немає ніяких свідчень про будь-які порушення з боку західних компаній, чиї компоненти були виявлені в дронах.

"Іранське виробництво БПЛА адаптувалося і в основному використовує доступні комерційні компоненти, постачання яких погано або взагалі не контролюються", – пише видання.

Зазначається, що, згідно з митною інформацією, "майже весь імпорт до Ірану надходить з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В’єтнаму та Коста-Ріки".

Раніше BAGNET повідомляв, що швейцарський OSINT-аналітик Бенджамін Пітте повідомив, що Іран модернізував Shahed-136, тепер дрон-камікадзе стане беззвучним.

Підготував: Сергій Дага