13:53 / 02.05.2023 Наука и техника

У Норвегії знайшли унікальну брошку часів кінця епохи вікінгів (фото)

Фото: sciencenorway.no

Під час розкопок у рамках проєкту "Intercity Sørli-Åkersvika" у Штанге у Східній Норвегії археологи знайшли надзвичайні прикраси часів вікінгів. Про це пише ScienceNorway.

Зазначається, що об’єкти часто можуть виглядати схожими на грудки бруду з чимось у них, коли їх доставляють до лабораторії збереження для подальшого аналізу.

Серед різноманітних знахідок консерваторка (людина, яка займається дослідженням та збереженням знайдених артефактів) Маргрете Фелтер виявила дещо дуже цінне.

"Ми одразу побачили декоративну форму брошки стилю Урнес і можливу позолоту", — пише вона в дописі на фейсбук-сторінці Музею історії культури в Осло.

Після рентгенографії будуть розпочинати видалення забруднень.

"Це один із найбільш приємних моментів у роботі археологічного консерватора", — пише Фелтер: "Особливо, коли об’єкт такий надзвичайний, як цей".

Свою назву брошка Урнес отримала від стилю різьби по дереву урнеської ставкірки. Центральним мотивом є фігура тварини з чотирма ногами, довгою тонкою шиєю та схиленою головою. Тварина має мигдалеподібні очі й оточена вісімкою петель.

Дослідники припускають, що ця тварина може бути левом в оточенні змієподібних істот, конем або драконом, оскільки деякі пізніші стилі зображують тварин з крилами.

Цей тваринний стиль у ювелірних виробах був популярним наприкінці епохи вікінгів, під час перехідного періоду від давньоскандинавської до християнської віри.

"Знахідки ідентичних брошок показують нам, що вони були масово виготовлені з того самого джерела, глиняної форми, і деякі з них потім були позолочені", – пише археологиня і керівниця проєкту Джессіка Макгроу з Музею історії культури в Осло.

Фрагменти однієї з таких глиняних форм було знайдено під час розкопок у 1970-х роках у Тронхеймі в центрі Норвегії.

Дослідники не знають, чи носили брошки Урнес чоловіки чи жінки, або, можливо, і ті, і ті.

"Ці брошки стають популярними в той час, коли практика поховання змінюється. Звичай поховання зникає під час християнізації. Брошки Урнес, що належать до перехідного періоду, не знаходять у могилах, тому ми дуже мало знаємо про людей, які їх носили", — розповідає Макгроу.

Брошки були частиною повсякденного використання в епоху вікінгів для обох статей, їх носили як для прикраси, так і для того, щоб тримати одяг і плащі на місці.

Підготував: Сергій Дага