14:49 / 23.12.2023 Спорт

Федерація боксу України відмовляється коментувати кримінальні справи свого президента Кирила Шевченка

Організацію одного з найпопулярніших видів спорту очолює людина із довгим кримінальним шлейфом.

Функціонери Федерації боксу України відмовилися надавати інформацію на запит журналістки інтернет видання Lenta.ua Олени Коваль про правомірність перебування на посаді та рішень президента ФБУ Кирила Шевченка, повідомляє Lenta.ua.

Зокрема, у запиті йшлося про надання копій протоколу рішення Конференції ФБУ від 09 серпня 2022 року, протоколу Виконкому ФБУ від 13 листопада 2023 року, протоколу рішення позачергової Конференції ФБУ, що відбулася у вересні 2023 року у м. Житомир, на якій було ухвалено рішення про президента та віце-президентів ФБУ, протоколу рішення ФБУ на підставі якого ФБУ довічно позбавила Київської федерації боксу Олександра Негоду членства у ФБУ, а також відомості про всі службові відрядження за кордон президента Шевченка К.В. у період з 21 червня 2022 року по 21 листопада 2023 року, як посадової особи ФБУ.

У своїй відповіді генеральний секретар федерації Дмитро Єлисєєв порадив журналістам звернутися безпосередньо до президента ФБУ щодо його кримінального минулого, оскільки у самій ФБУ про це, нібито, нічого не відомо.

Далі пан Єлисєєв зазначає, що вся інформація, зокрема протоколи засідань Виконкому ФБУ, мають бути "у соціальних мережах та на офіційних майданчиках ФБУ".

Водночас на офіційному сайті федерації останнє опубліковане рішення датується 6 серпня 2022 року. Єлисєєв також пише, що протоколи "перебувають у юридичній компанії, яка представляє інтереси ФБУ і проводить всі реєстраційні дії".

Це досить дивні сентенції, адже у пункті 2 статті 12 Статуту ФБУ чітко зазначено, що Протокол має бути підготовлено та розміщено на офіційному сайті ФБУ протягом 30 днів з дня проведення Конференції.

Крім того, до обов'язків Генерального Секретаря згідно зі статтею 23 Статуту організації входить підготовка, ведення та зберігання протоколів засідань усіх органів управління ФБУ. Тобто пан Дмитро Єлисєєв, очевидно, забув про власні посадові обов'язки, і навряд чи взагалі читав статут організації, в якій перебуває на відповідальній посаді.

До речі, про жодні сторонні юридичні компанії, які проводять реєстраційні дії та зберігають офіційні документи ФБУ, у статуті не сказано.

Далі Єлисєєв переходить до "обґрунтування довічного позбавлення членів ФБУ Олександра Негоди". Він зазначає, що Негода був позбавлений членства в організації рішенням Конференції, ФБУ, проте відмовився назвати причини цього рішення, як і надати протокол.

Водночас, нещодавно у ЗМІ з'явився коментар Кирила Шевченка, в якому він звинуватив Негоду у нібито "фізичному тиску" на себе і фактично дав зрозуміти, що позбавлення членства голови Київського осередку було його, Шевченка, особистим рішенням.

"Негоду в колектив ніколи вже не повернуть, як і колишнього керівника… Він, окрім проблем для нашої боксерської родини, ФБУ нічого не приніс. Сьогодні все зрозуміло, чому це так", – розповів тоді Шевченко.

Але якщо це все справді так, і Негода "приніс лише проблеми" ФБУ, то чому Шевченко та його підлеглі приховують від громадськості протоколи виконкому федерації? І чому ФБУ відмовляється коментувати кримінальні правочини свого президента?

Нагадаємо, Шевченко раніше був фігурантом кількох гучних скандалів, серед яких незаконне захоплення майна швейцарських інвесторів у рамках проекту River Side – довгобуду елітного котеджного житлового комплексу на березі річки Десна неподалік Києва.

Також він відомий своїми зв'язками з наркоторговцями, кришуванням незаконної вуличної торгівлі та іншими "подвигами", що викликають гучний суспільний резонанс. Загалом нічого не змінилося з часів Майдану, коли він захищав офіс кримінального авторитету Юрія Єнакіївського — відомий інцидент.

Україна намагається переконати світову спортивну громадськість у необхідності продовження заборони виступу на міжнародних змаганнях російських та білоруських спортсменів. При цьому українську федерацію одного з найпопулярніших видів спорту очолює людина з кримінальним шлейфом, людина, яка приховує всі підкилимні справи ФБУ від громадськості, розвалює національну збірну напередодні міжнародних змагань і, зрештою, дискредитує нашу країну в очах усієї світової боксерської спільноти.

Україна славиться своїми відомими боксерами. Імена братів Кличків, Олександра Усика, Василя Ломаченка та інших наших чемпіонів відомі у всьому світі.

Невже немає гіднішої кандидатури на посаду президента ФБУ, ніж сумнозвісний пан Шевченко? Питання залишається відкритим.

Іван Сергієнко