22:02 / 16.04.2020 Общество

Психологи не втомлюються давати цінні поради, як не з'їхати з глузду в карантині

Аби на карантині не виникало конфліктів у родині, її члени мають навчитися домовлятися між собою.

Кожен повинен мати можливість побути на самоті. І не важливо, якого розміру квартира, каже в інтерв'ю Gazeta.ua гештальт-терапевт, тренер Київського Гештальт Університету Олена Васильєва.

- Це може бути пів години у ванній кімнаті або на кухні. Якщо є можливість виходити на вулицю, то проговорювати, хто піде з дітьми, а хто відпочине. Узгодьте побутові обов'язки.

Удома помічайте втому одне одного. Якщо цього не має, то проблема у стосунках з'явилася набагато раніше. До карантину можна було піти з дому і уникнути прямого конфлікту. Зараз все гостріше.

Що робити, аби не допускати скандалів?

– Не мовчати, якщо щось не влаштовує. Не накопичувати образи. Та замість того, щоб пожалітися, накричати або критикувати - навчіться говорити про себе та свої почуття. Не починайте фразу з претензії на кшталт "ти завжди…" або "ти ніколи не…". Такі слова викликають у співрозмовника агресію або загоняють його в вину. Краще замість "мені набридло, що ти ніколи не миєш за собою посуд", сказати "так приємно, коли посуд чистий, давай постараємося мити його одразу після використання".

Люди часто кажуть про те, як вони не хочуть, щоб було. Краще навчитися казати, як хочуть.

У стосунках люди бояться проявити вразливість перед партнером. Вважають, що напад – кращий захист. Таким чином позбавляють себе близькості.

Взагалі, кризи завжди приносять зміни. Кажуть "все тонке – порветься, міцне – укріпиться". Так само, є два варіанти для розвитку стосунків. Обов'язково, стосунки зміняться. Питання тільки, у який бік.

Як бути сім'ям у невеликих квартирах, гуртожитках?

- Мають навчитися поважати одне одного. Наприклад, погодити вмикання музики тільки через навушники і узгодити час в який ніхто ні до кого не звертається. У людей є дві базові потреби: бути із кимось і водночас мати можливість перебувати наодинці. Якщо десь недоотримати, то з часом з'явиться агресія.

Важливо не втратити стосунки. Разом з тим, мати час на самоті переосмислити те, що відбувається з тобою.

Чим займатися на карантині?

– Можна згадати, чим любили займатися раніше. Наприклад, ми з родиною розмальовуємо картини по номерах.

Можуть бути танці чи рукоділля, спільне розгадування кросвордів чи перегляд улюблених фільмів. Важливо згадати, що приносило задоволення та шукати точки дотику. Будь-які дії, які приємні – це те, що може наповнити життям вимушену родинну ізоляцію.

Що робити із агресією, якщо з'являється?

- Стримувати неправильно, бо вона накопичиться і прорветься. Але замість сварки, можна закритися на одинці і порвати папірець, погрюкати ногами чи покричати у подушку. Допомагають фізичні вправи і спів, малювання злобних картин. Можна жартівливо поборотися один із одним або граючись порикувати, як леви.

Агресія завжди потребує дії, які кудись треба спрямувати. Слід розбиратися із її глибинними причинами. Бо часто під злістю маскується страх перед невідомістю. Коли усвідомите причини — поділіться ними із партнером. Горюйте разом. Переживаючи такі спільні моменти, отримаєте підтримку і потепління у стосунках.

Чи помічаєте зростання випадків сімейного насилля із початку карантину? Експерти кажуть, що звернень побільшало на третину.

- Де агресія не проявлялася, там її і немає. Тут скоріше набувають інших масштабів насилля у сім'ях, де це було і раніше

Наскільки змінилася запити у ваших клієнтів?

– Стали більше працювати над тривогою, страхом, злістю та неможливістю все це витримати. Людей кидає з боку в бік. Ніби втрачають опору під ногами. Страх пов'язаний з усім. Багато запитів пов'язані з психосоматикою.

До чого це може призвести в майбутньому?

– Якщо з чимось не розбиратися вчасно, є два основні сценарії розвитку подій. У деяких людей почуття зашкалюють. Вони вже не володіють тривогою. Натомість, тривога ними володіє та рухає.

Інші ніби втрачають чутливість. Здається, що з ними нічого не відбувається. Однак, яскраво проявляються хвороби. Зводить м'язи, з'являються сильні головні болі. Спазми, кольки тощо. Згодом виникають серйозні фізичні хвороби. Або після закінчення складного періоду приходить важка депресія. Найкращий вихід – звернутися до фахового психотерапевта за професійною допомогою.