09:41 / 13.08.2018 Общество

Україні необхідне комплексне вирішення проблеми лісу

По всій Україні розпочалися перевірки державних підприємств та інших суб'єктів господарювання

По всій Україні розпочалися перевірки державних підприємств та інших суб'єктів господарювання, діяльність яких пов'язана з вирубуванням лісів та експортом лісоматеріалів. Перебуваючи з робочою поїздкою на Житомирщині, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар заявив, що сьогодні така перевірка вже діє у всіх лісових областях, маємо перевіряючих і в нашому агентстві. Ми відкриті до перевірок і готові конструктивно працювати, надавати інформацію» — сказав Володимир Бондар.

Нагадаємо, що 18 липня відбулося засідання Кабміну з проблем контрабанди лісу. На якому Володимир Гройсман, дав доручення Держаудитслужбі, ДФС, Нацполіції, Держгеокадастру провести ретельні перевірки господарської діяльності всіх лісгоспів країни посилаючись на дослідженням неурядової організації Earthsight.

Варто зазначити, що після виходу цього дослідження громадський активіст Микола Петіченко, який зустрічався з представниками Earthsight та надавав ім інформацію заявив про маніпуляцію фактів: «Я надав їм дані свого розслідування, вони його приховали, сказали, що це Закарпаття, хоча я давав інформацію про Буковину. Два роки тому вони приїхали, отримали хабара, фактично відмили подонків, які кришують незаконну вирубку та експорт лісу й очорнили нормальних керівників лісгоспів. Ми дали їм усі документи, а вони їх не опублікували».

“Дослідження було викладене на персональному сайті автора – Earthsight, а не на офіційному сайті якоїсь з провідних міжнародних організацій, що спеціалізуються на цій проблемі. Дослідження по Україні не містять ні прізвищ авторів, ні прізвищ тих, хто їх фінансував. Згідно законодавства України існують лише дві структури, які вправі зробити висновок щодо легальності чи нелегальності заготівлі деревини — це Державна лісова охорона та Державна екологічна інспекція України. Також дослідженні відсутні посилання на використані методики, залучення фахівців галузі та встановлених державними законами процедур проведення перевірок, на основі яких проводяться розрахунки і визначаються обсяги користування лісовими ресурсами. Є посилання на дані, що розміщені на сайті Ukrstat.org, який не є офіційним веб-сайтом Держстату України (офіційний сайт ukrstat.gov.ua). А як висновок, інформація Earthsight має узагальнений характер, не оперує конкретними даними з офіційних документів” – про це дослідження детально йдеться у статті Петра Чечелюка.

Проте українському Прем'єр-міністру не завадило взяти дослідження за основу для прийняття важливого управлінського рішення у вітчизняній лісовій галузі. Експерти BRDO, вже давно наголошують про необхідності прийняття, єдиного законодавства з приводу вирубки лісу та вивезення лісоматеріалів на експорт, впровадження обов’язкового продажу деревини через аукціон та ухвалення комплексного документу про посилення відповідальності за правопорушення у лісовій галузі. Державна політика яка будується на сумнівних матеріалах неурядової організації та відсутністю спільного діалогу та рішень з працівниками лісових господарств прозводить до ще більшого занепаду галузі.