11:33 / 02.06.2017 Общество

Державне бюро розслідувань: нетривіальні вимоги до майбутнього очільника

Виклики сьогодення потребують рішучих дій від української влади, особливо в царині забезпечення неупередженого розслідування кримінальних проваджень, в яких фігурують правоохоронці, судді та найвищі службовці. Саме з цією метою в Україні створюється Державне бюро розслідувань (ДБР). І щоб новостворюваний орган не перетворився на чергове гніздо корупції, його очільнику недостатньо бути професіоналом у сфері забезпечення правопорядку, в першу чергу, необхідно бути неупередженим та принциповим у своїх діях.

Створення подібного органу вже неодноразово ініціювалося за часи незалежності України. Та за чвертьвікову сучасну історію нашої держави, можливо, лише зараз ми реально наблизилися до реалізації цієї ідеї. Варто зазначити, що, відповідно до чинного законодавства, бюро має бути створене до 20 листопада 2017 року. Проте, вже більше року триває конкурс на посаду голови ДБР. Після 23 грудня минулого року залишилося 19 претендентів на посаду, повідомляє "Багнет".

Тож яким би українці хотіли бачити очільника такого важливого органу як Державне бюро розслідувань? Не будемо зосереджувати увагу на таких банальних вимогах до кандидатів як профільна юридична освіта та досвід роботи у сфері забезпечення захисту прав. Це апріорі є базовими вимогами до майбутнього керівника бюро. З огляду на поточну ситуацію в країні, існує кілька специфічних вимог.

Оскільки створення ДБР є однією з вимог міжнародної спільноти, то й очільник її повинен мати глибокий професійний досвід роботи із міжнародними правоохоронними інстанціями, не лише у сфері національної безпеки, а й з захисту прав простих громадян. Потужним викликом для голови бюро є місце України у світовому рейтингу CPI (Індекс сприйняття корупції). За результатами 2016 року наша країна покращила результат попереднього року на 2 п., зайнявши 131 місце зі 176 країни. Як зазначається в дослідженні, покращенню позиції сприяло просування антикорупційної реформи, проте відсутність дієвої судової системи та фактична безкарність корупціонерів не дозволяють країні зробити суттєвий прорив у напрямку покращення результату. Освіта та здатність впровадження сучасного світового досвіду запобігання корупції та організованій злочинності шляхом співпраці з міжнародними організаціями в цій сфері має бути одним із головних напрямків діяльності майбутнього очільника ДБР.

Окрім того, сьогодні Україна впевнено крокує у напрямку наближення національного законодавства до європейських норм, тож майбутній голова ДБР має володіти знаннями їх імплементації у сфері юстиції, свободи та безпеки відповідно до сучасних вимог світового співтовариства, а головне вміти виявляти "підводні камені" на цьому тернистому шляху і долати перешкоди.

Часи, коли державні органи очолюють представники партійної або політичної номенклатури, відійшли в минуле. Сьогодення потребує не партійного лідера, а ефективного сучасного та молодого освіченого управлінця, який зможе не лише організувати та забезпечити діяльність будь-якого органу, а й створити та реалізувати ефективну стратегію його розвитку, пов’язуючи у своїй діяльності вміння захищати права простих людей і володіючи знанням роботи всієї правоохоронної системи в Україні і інших державах. З огляду на це й на посаді голови ДБР має бути людина нової європейської формації з відповідним правозахисним досвідом, з досвідом перемог й успішним втіленням в життя проектів і досягнення нових сучасних цілей. Сьогодення вимагає від нас думати не на рік, а на десятки років вперед, закладати основи для розвитку правової та успішної держави, саме ті основи, які мали бути закладені ще чверть століття тому.

Суспільство втомилося від нових "старих облич", що лише змінюють посади, при цьому не змінюючи системи. Мають з’явитися нові люди, незаангажовані та неупереджені, рівновіддалені від всіх суб’єктів правоохоронної системи, більш адаптовані до сучасного ритму життя. "Відчайдушні часи вимагають відчайдушних заходів", - говорили стародавні римляни. В наші часи необхідні не стільки відчайдушні, скільки рішучі, професійні і зважені дії. Саме цього чекає суспільство від очільника новоствореного органу, покликаного захищати безпеку держави та забезпечувати правопорядок шляхом подолання корупції та беззаконня серед вищих чинів правоохоронних органів. В народі кажуть, що риба гниє з голови, тож свіжому органу потрібно мати нову свіжу голову.