11:52 / 19.10.2015 Общество

Державне підприємство «Укргазвидобування» продовжує тендерні махінації – нардеп Поляков

Державне підприємство ПАТ «Укргазвидобування» організувало тендерну змову, завдяки якій результати торгів були змінені на користь одного з учасників. Про це стало відомо народному депутату, члену МДО «Депутатський контроль» Максиму Полякову.

За інформацією парламентаря, ПАТ «Укргазвидобування» оголосило відкриті торги для закупівлі підіймального та вантажного устаткування, запчастин, а також колтюбингової, азотної та насосної установки або ж еквіваленту. Спочатку подання та розкриття пропозицій анонсували на 14 та 17 вересня, але потім перенесли на 25 вересня.

Проте вже під час розкриття пропозицій голова комітету з конкурсних торгів знову змінив дату і оголосив перерву до 12 жовтня. Зазначимо, що такі дії не передбачені жодними документами.

Під час самих торгів найменшу ціну за вказаний товар запропонувала  іноземна компанія MOSTON PROPERTIES LIMITED. Однак прямо в день проведення торгів цю компанію внесли в реєстр недобросовісних учасників. Підставою стало начебто «невідповідність кваліфікаційної документації компанії».

Зазначимо, що MOSTON PROPERTIES LIMITED цього року вже брала участь у тендерах ПАТ «Укргазвидобування», і навіть перемагала у них. Тоді жодних претензій до документації у чиновників не було

За словам народного депутата Максима Полякова, усі ці факти свідчать про порушення законодавства на користь третіх осіб. «Імовірно, що тендер від початку задумали з метою незаконно вивести з державного підприємства кошти на рахунки «своєї» фірми-переможця. А іноземна компанія просто цьому заважала. Своїми діями керівництво «Укргазвидобування» свідомо знищує конкуренцію в галузі заради побудови схем відмивання державних коштів», – зазначив він.

Як відзначає уповноважений представник компанії MOSTON PROPERTIES LIMITED Артем Сідєльніков, процедура від початку готувалася для одного учасника, тож потенційних конкурентів просто усували.

У технічній документації одразу були зазначені характеристики устаткування, яке випускається тільки одним із претендентів - СЗАО «Фідмаш». Хоча якість устаткування у MOSTON PROPERTIES LIMITED значно вища. Тож «Укргазвидобування» грубо порушило процедуру закупівлі. Останнім часом таки ситуації на підприємстві набирають дуже великих обертів» – вказав він.

За інформацією «Депутатського контролю», ПАТ «Украгвидобування» наразі фігурує не лише у тендерних махінаціях. Так, ще у травні цього року ця ж іноземна компанія MOSTON PROPERTIES LIMITED виграла конкурс на блочно-модульного комплексу колтюбингової установки для державної компанії. Постачальник виконав угоду у повному обсязі, проте «Укргазвидобування» заборгувало йому за послуги 2 851 243,50 доларів. Зараз справу розглядає Лондонський міжнародний арбітражний суд.

«Депутатський контроль» вже звернувся до Генпрокуратури та МВС з вимогою перевірити викладену інформацію та вжити заходів реагування, та до Уряду – з вимогою провести службову перевірку ПАТ «Укргазвидобування». Також депутати звертаються до Антимонопольного комітету із закликом захистити права усіх учасників держзакупівель.

 

Нагадаємо, що «Депутатський контроль» вже звертав увагу влади на тендерні порушення в ПАТ «Укргазвидобування». Зокрема члени об’єднання повідомляли про спробу відомства провести тендер на 33 мільйони гривень, результат якого був завчасно спланований. Завдяки діям народних депутатів цю оборудку вдалося заблокувати.