19:22 / 06.02.2024 Общество

Хакери з'ясували мінімальну вартість Shahed-136, за якою Іран продає БПЛА для окупантів

Хакери з угрупування Prana Network зламали поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, на яких знаходився масив даних про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для росії.

Про це йдеться заяві Prana Network, передає «Мілітарний».

Компанія IRGC Sahara Thunder є фіктивною фірмою під керівництвом Корпусу вартових ісламської революції, яка сприяє продажу зброї до рф, йдеться у заяві хакерів.

Вони також оприлюднили інформацію про переговори між іранською та російською стороною щодо розміщення виробництва у російській вільній економічній зоні «Алабуга».

Іранська сторона озвучила стартову вартість «Шахеда» у 23 млн руб. за одиницю (375 тис. дол.). Однак у ході переговорів було досягнуто домовленості на рівні 12 млн руб. за одиницю, при замовленні 6000 одиниць (193 тис. дол.) або 18 млн руб. (290 тис. дол.) при замовленні 2000 одиниць.

Згідно з іншими оприлюдненими документами, принаймні частково рф проводить свої фінансові операції та платежі з Іраном у золоті.

Так, організація «Алабуга Машинери» в лютому 2023 року передала іранській підставній компанії Sahara Thunder, імовірно як оплату послуг та товарів, 2 млн грамів золота в злитках.

Як повідомлялося, наприкінці 2023 року Сполучені Штати оголосили про запровадження санкцій проти майже півтора десятка осіб та організацій в Ірані та інших країнах, які забезпечували деталі для виробництва бойових безпілотників.

Підготувала: Ніна Петрович