13:34 / 26.01.2024 Общество

Депутати пропонують ввести нові правила бронювання військовозобов’язаних, – Forbes

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Верховній Раді України (ВРУ) пропонують ввести щомісячний платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників. Про це пише видання Forbes.

Раніше депутати розглядали варіант бронювання співробітників із високими зарплатами, і, відповідно, податками.

16 січня, під час засідання Кабміну було внесено зміни до постанови №76 від 27 січня 2023 року.

Зміни передбачають, що військовозобов’язані співробітники підприємств, установ та організацій, які Мінстратегпром визначив критично важливими у сфері оборонно-промислового комплексу, бронюються:

  • незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності;
  • без обмежень за кількістю військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню.

Тепер, депутати пропонують ввести додаткову оплату до військового збору за кожного заброньованого працівника — до 1,5% військового збору додається фіксована ставка в розмірі 20 тис. грн. Головна умова – компанія має працювати в "білу" та сплачувати податки до бюджету.

Як повідомляє видання, ідея законопроєкту полягає у тому, щоб дати можливість бронювати персонал усім підприємствам, а не тільки критично важливим.

За різними сценаріями, фіксована ставка за бронювання може принести від 18 млрд до 155 млрд грн на рік.

Народний депутат України, заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв наголосив, що "доопрацьований законопроєкт про мобілізацію мають представити у лютому". Він також зазначив, що "у Раді готові працювати, однак потрібен текст документа".

BAGNET нагадує, 11 січня Верховна Рада прийняла рішення повернути на доопрацювання законопроєкти № 10378, № 10379. Перший документ передбачає зміни до мобілізації та проходження військової служби, а другий — посилення відповідальності за військові правопорушення. Водночас президент України Володимир Зеленський закликав українських чоловіків мобілізаційного віку повернутися до України, щоб підтримати економіку країни та захищати її.

Пізніше, президент заявив, що не бачить зараз потреби мобілізувати до армії пів мільйона людей.

Підготував: Сергій Дага