16:04 / 20.10.2023 Общество

Буймістер з російським паспортом: черговий “борець” за місце під “атомним сонцем”

Нещодавна у ЗМІ зявилось звернення народного депутата Людмили Буймістер на ім`я голови комітету Верховної Ради України з питань енергетики Андрія Геруса, в якому вона розписала всі «гріхи» державної компанії «Енергоатом» та закликала негайно скликати засідання Комітету та розібратися що до чого.

Перше питання, яке виникає після прочитаного – звідки раптово виник цей фахівець з атомної енергетики? І тут вже починається дуже цікава історія життєпису Буймістер. 

Народилася Людмила Буймістер в 1985 році у Москві в родині професійних дипломатів – вважайте, що в родині шпигунів або розвідників (дивлячись з якого боку оцінювати). А потім і сама пішла шляху професійного дипломата-розвідника, закінчивши Московський державний інститут міжнародних відносин (рос. – МГИМО).

Але замість Служби зовнішньої розвідки Буймістер обрала роботу у “жирній” російській компанії “ЮКОС” – одразу помічницею головного юриста. Напевно, там би і працювала, але, невідомо звідки з'явилася пропозиція від “Індустріального Союзу Донбасу”, який засновали відомі українські олігархи – Тарута та Гайдук.

З цього часу почався український етап кар`єри вже не товариша, а пані Буймістер. Як при цьому вдалося поміняти російський паспорт на український – невідомо. Як не відомо і те, чи взагалі довелося відмовлятися від російського громадянства.

Це вже нехай спецслужби перевіряють. Можливо, принагідно з’ясують і місце її проживання останні 5 років перед обранням народним депутатом. Адже свого часу були не голослівні твердження про те, що вона з 2012 по 2018 роки жила в Гданську (Польща), ще працювала директором Гданської суднобудівної верфі. Справа про це дійшла аж до Верховного Суду України. Але втрутився пан Тарута, який й був єдиним джерелом інформації з цього питання. І Верховний Суд йому безапеляційно повірив.

Загальновідомо, що до Верховної Ради Буймістер потрапила за квотою Ріната Ахметова. Проте гра, яка зараз відбувається з “Енергоатомом”, набагато складніша. І в цьому конкретному кейсі Буймістер виконує волю не Ахметова, а інших великих гравців.

Хто та чому атакує “Енергоатом”

Впродовж останнього року “Енергоатом” працює під масованою інформаційною атакою цілого кола “активістів” так “експертів” – Ярослава Железняка, Віктора Куртєва, Юрія Ніколова, Ольги Кошарної, Володимира Ар’єва, Михайла Шустера та інших.

Вони входять до кількох різних груп. Частина пов’язана з колишнім головою комітету ВР з питань енергетики Миколою Мартиненко та підконтрольного йому експрезидента “Енергоатома” Юрія Недашковського. Їхній інтерес – уникнути кримінальної відповідальності за корупцію, відновити контроль над “Енергоатомом” та повернути у компанію свої старі схеми.

Інші пов’язані з екс керівником «Укренерго» Всеволодом Ковальчуком. Він прагне послабити “Енергоатом”. Завдання ж максимум – за допомогою процедури корпоратизації компанії завести своїх людей до наглядової ради “Енергоатома”, щоб взяти його під свій контроль.

Є навіть ті, хто кидають бруд на “Енергоатом” в інтересах Петра Порошенка та його оточення, яким свого часу вдалося непогано поживитися на інфраструктурних проєктах “Енергоатома”.

Але всі вони працюють на задум одного центру який знаходиться в росії. Саме там не хочуть, щоб компанія нормально працювала взимку. Саме там вкладають безліч ресурсів у необ’єктивні та маніпулятивні “розслідування” та допомагають розкручувати їх у ЗМІ.

“Енергоатом” забезпечує стійку роботу української енергосистеми, адже виробляє для країни понад 50% електроенергії. Атомні електростанції, на відміну від аварійних теплових, дуже надійні. Тому навіть якщо ТЕС будуть “вибиті” з енергосистеми, атомна генерація не дасть країні зануритися у темряву.

Будь-яка проблема в “Енергоатомі” буде перемогою ворога. Адже якщо відключиться навіть один атомний енергоблок, то три, а то й чотири області залишаться без світла. Саме тому окупанти накопичують ракети, щоб бити по України взимку, та інформаційно атакують “Енергоатом”.

Фейкові експерти та аферисти: хто грає в команді з Буймістер?

Повертаючись до звернення Буймістер на адресу Комітету, варто звернути увагу, що у ньому вона викрила частину “команди”, яка зараз активно працює на кремль. Зокрема, вона запропонувала запросити на засідання депутатів та представників громадськості, “які спеціалізуються на питаннях ринків енергії та енергоносіїв”. Хто ж вони? 

Спеціалістом з ринків енергії, певно, несподівано для самого себе, виявився нардеп Ярослав Железняк. Інтерес до “Енергоатома” у нього прокинувся влітку 2023 року, коли було запущено процес корпоратизації компанії. До того моменту “Енергоатом” не цікавив його взагалі.

“Експертами” від громадськості стали такі ж “спеціалісти” з ринків енергії: Юрій Ніколов, Ольга Кошарна, Віктор Куртєв та Михайло Шустер.

Журналіст Юрій Ніколов зараз знаходиться «на утриманні» в Укренерго тому не приховує своїх упереджених поглядів до Енергоатому.

Михайло Шустер, наприклад, за часів президентства в “Енергоатомі” Юрія Недашковського встиг побувати на різних посадах діаметрально протилежних підрозділів, але крім пияцтва та низки скандалів нічим не запам`ятався. Його нудні ефіри у Романенка можна прописувати як снодійне. 

Але один ефір вартий уваги, у тому числі наших спецслужб. У ньому Шустер закликав спільноту поїхати з квадрокоптерами на місце розташування газотурбінної електростанції, яку надали американські партнери, і відзняти її та допоміжні споруди. Цей матеріал Шустер обіцяв показати у наступному ефірі. 

“Експерт” забув додати, що кожному оператору БПЛА над стратегічним об’єктом буде гарантована кримінальна справа. Правоохоронні органи мали б дати оцінку заклику Шустера до вчинення кримінального правопорушення!

Ще одним “спеціалістом”, якого пропонує Буймістер, є Віктор Куртєв. Той самий, у якого є кримінальна справа за підробку документів, а на численних фірмах якого – купа справ за несплату податків. 

Можливо, Буймістер хоче, щоб Куртєв поділився досвідом співпраці з такими персонажами, як Дмитро Затуливітер, який очолює “Народну раду Бессарабії”, що фінансувалася “Россотрудничеством” і просувала тези про “защіту руськоязичного насєлєнія”?

В цей же ряд стає і Ольга Кошарна, яка без відповідної освіти та досвіду роботи на підприємствах атомної енергетики чомусь вважає себе експертом галузі. Незважаючи на це, “експертка” регулярно ходить на ефіри теле- та ютубканалів, де озвучує загальновідомі речі, але “пливе” та верзе нісенітниці, щойно чує питання не за сценарієм.

В мережі можна знайти інформацію, що свого часу Ольга Павлівна навіть подавала заявку на “приобретение гражданства российской федерации в КЗУ МИД РФ” (КЗУ- консульское заграничное учреждение). Сама пані Кошарна уникає коментарів щодо цього епізоду своєї біографії.

З таким же успіхом до Комітету на слухання можна було запросити відразу очільника ФСБ Бортнікова. Очевидно, що такі (не)залежні “експерти та спеціалісти” від енергетики, хоч і входять до груп впливу різних олігархів та топових корупціонерів минулого, фактично працюють на російські спецслужби. Але всі їхні намагання дискредитувати “Енергоатом” легко “читаються”, адже всім вже зрозуміло, що вони грають на боці ворога.