16:55 / 14.08.2023 Общество

Відомий волинський курорт знайшов собі місто-побратима в Литві

У зв'язку з воєнними діями зростає значення для відпочинку й реабілітації курортних міст західного регіона України.

Сергій Карпук, Шацький селищний голова, разом із фахівцями селищної ради провели онлайн-зустріч з керівництвом литовського міста Бірштонас. Спілкування представників муніципалітетів двох країн відбулося завдяки ініціативі та підтримці Ігоря Гузя, народного депутата України.

Очільники Шацька і Бірштонаса презентували кожен свою громаду, акцентувавши увагу на розвитку сфер туризму і курортів.

Бірштонас – невелике місто (4459 жителів) в Каунаському повіті Литви. Бальнеологічний, питний, грязьовий і кліматичний курорт з двома санаторіями, найкращими у Литві лікувальними установами та регіональним парком «Nemunas Loops», який облаштований доріжками для бігунів та велосипедистів.

Шацьк – містечко в Україні, центр Шацької селищної територіальної громади і донедавна Шацького району, а нині Ковельського району Волинської області. Населення — 5334 осіб. Відомий на всю Україну курортний і рекреаційний центр. Селище розташоване у мальовничій місцевості в західній частині Волинського Полісся, в оточенні 30 озер, які називають Шацькими (Чорне Велике, Світязь, Пулемецьке, Луки, Люцимер, Соминець, Карасинець, Озерце та інші).

«Наші громади сьогодні мають низку спільних інтересів у сфері туризму.  В 2022 році Бірштонас прийняв понад 190 тисяч туристів, тому нам є чого в нього повчитися. Сьогодні ми готуємо пропозиції на підписання меморандуму про співпрацю між Шацьком і цим литовським містом. Якщо депутати обох громад приймуть позитивне рішення про міжнародне співробітництво, наше селище отримає ще одне місто-побратим – Бірштонас, а також можливість переймати його досвід господарювання, писати спільні проєктні заявки і подавати їх на грантові конкурси Європейської комісії»  – прокоментував результати зустрічі Сергій Карпук.

Фото: Вікіпедія