17:56 / 29.07.2022 Общество

Що таке благодійні фонди та чим вони займаються

Щоденні донати в українців стали такою ж звичкою, як і ранкова кава. На противагу великим сумам на початку війни, у соцмережах стало популярним робити регулярні внески. Кожні 5, 10 чи 50 гривень важливі, якщо ці суми донатять мільйони небайдужих людей. Це варто усвідомити, адже як би ми не бажали швидкої перемоги, на нас чекає марафон.

Якщо ви бажаєте фінансово допомогти Україні, природньо виникає питання: як переконатися, що ваш внесок буде використаний максимально ефективно? 

Волонтерські та поодинокі збори коштів не можуть надати систематичну та всебічну підтримку. Не завжди також є змога перевірити надійність запитів про допомогу, якщо ви особисто не знайомі з волонтерською ініціативою.

Благодійний фонд “Майбутнє для України” (Future for Ukraine) — це десять завзятих українок, які зібралися в евакуації у Польщі та вирішили допомагати Україні. Вони пройшли усі бюрократичні процедури для того, щоб мати статус офіційного фонду. Разом із командою FFU розбираємося, чому така благодійність важлива.

Як працюють благодійні фонди

Благодійний фонд — це організація з певним кредитом довіри з боку суспільства. Це можливість залучати міжнародних партнерів, меценатів, знаходити підтримку на державному рівні, створювати великі благодійні проєкти та акції, про які дізнається якомога більше людей, яким необхідна допомога.

Наприклад, у червні фонд FFU став офіційним партнером Національного реабілітаційного центру UNBROKEN у Львові. FFU допомагатиме навчати спеціалістів з протезування, що допоможе тисячам поранених українців. Також Future for Ukraine уклали угоду про партнерство з американськими благодійними організаціями RocMaidan та Ukraine Medical Relief. Реалізація цього партнерства покращує логістику та прицільність благодійних внесків зі США.

Чітка підзвітність фондів є і перевагою, і недоліком водночас. Хоч не залишається сумнівів, що внески будуть відправлені на допомогу, вона не може бути екстреною. Якщо волонтери можуть роздавати гуманітарну допомогу за усним проханням, фонду потрібно надати державі всі документи, які підтверджують, що допомога була передана саме тому, хто цього попросив. Тому робота фондів переважно сфокусована на довготривалій підтримці.

Куди йдуть благодійні внески

Фонд Future for Ukraine надає гуманітарну допомогу за індивідуальним запитом, допомагає медичним установам із ліками та обладнанням, покриває витрати на операції для поранених, забезпечує наших військових якісними аптечками IFAK, а також допомагає біженцям з України в ЄС.

Майже для усіх напрямів роботи фонд FFU відкриває окремі збори коштів — “кейси”. Серед кейсів — збір на системи металоостеосинтезу для постраждалих з переломами кісток, збір на створення мережі українських дитячих центрів для адаптації та психологічної підтримки дітей мігрантів, допомога дітям, які втратили батьків через війну.

Допомогти Фонду можна по-різному. Стати волонтером, просто поширювати дописи про збори чи здійснити грошовий внесок.

Внесок можна зробити на загальний баланс Фонду — у такому випадку кошти будуть розподілені на розсуд команди. Або ж задонатити на окремий кейс, і тоді ви допоможете в реалізації саме тієї справи, яку обрали.

Внески можна робити одноразово за реквізитами на сайті. Для охочих робити добрі справи регулярно можна вибрати опцію щомісячного внеску.