15:28 / 12.03.2024 Шоу-биз

Анонімного художника Бенксі можуть змусити розкрити справжнє імʼя

Фото: Monkey Queen/Getty Images

Два колекціонери подали до суду на компанію Pest Control, що належить Бенксі, через її відмову підтвердити автентичність картини Monkey Queen ("Королева-мавпа").

Як пише The Guardian, тепер суд у Великій Британії може змусити анонімного художника розкрити справжнє імʼя.

Колекціонери Нікі Кац і Рей Хоуз придбали гравюру Monkey Queen у 2020 році. На цій картині зображена королева Єлизавета ІІ — щоправда, у вигляді прикрашеної коштовностями мавпи.

Вони заплатили за неї понад 34 тисячі доларів та вважають, що їм дісталася одна зі 150 справжніх гравюр Monkey Queen, адже вони викупили її з колекції померлого колекціонера робіт Бенксі.

Але для того, щоб переконатися у справжності гравюри, вони звернулися в компанію Pest Control — ця компанія верифікує роботи Бенксі. Після трьох років спроб отримати підтвердження від компанії, колекціонери подали до суду за порушення умов контракту.

"Це дуже сильно впливає на вартість його робіт. Якщо йдеться про картину Леонардо да Вінчі, то не існує ніякого "Леонардо-контролю", який би підтвердив її автентичність. Я б просто відніс її до експертів, щоб вони сказали мені, чи це витвір мистецтва Леонардо да Вінчі, чи ні. У випадку з Бенксі, навіть якщо у вас є експертний висновок про те, що це його робота, якщо вона не має сертифіката Pest Control, ви не можете покладатися на висновок жодного експерта", — зазначив Нікі Кац.

Якщо колекціонери отримають підтвердження автентичності гравюри, то її вартість може зрости вдвічі.

Подготовил: Сергей Дага