10:46 / 21.12.2022 Пресс-релизы

Як стерилізувати кришки, що закручуються?

Домашній автоклав уже давно став у нагоді тисячам людей. З його допомогою вони готують смачні, корисні та безпечні консерви.

Як у будь-якого пристрою, в автоклава є свій принцип роботи. Якщо нехтувати правилами приготування та техніки безпеки, є вірогідність не тільки втратити продукти, що консервуються, але й вивести з ладу прилад.

Фото autoclav.com.ua

Однією з найпоширеніших проблем є кришки для консервації. При порушенні технологічних процесів їх зриває, тому давайте розбиратися, як цього уникнути.

Кришки для консервації

Для тривалого збереження смакових та корисних якостей у консервів важливо використовувати правильні кришки при закочуванні в автоклаві. Недостатня або неякісна герметизація призведе до окислення продуктів. У такому випадку доведеться викинути всі продукти, що консервувалися. А значить, потрібно зрозуміти, які кришки можна використовувати в автоклаві.

Які кришки найкраще підходять для консервації?

Для процесу автоклавування найкраще підходять бляшані та гвинтові кришки. А от пластикові кришки та ті, в яких є пластикові елементи, використовувати суворо заборонено.

Які типи кришок бувають та як їх правильно обрати?

Класичними для консервації вважаються бляшані кришки, бо за показником ціна-якість вони зарекомендували себе з найкращої сторони. Але ви маєте розуміти, що не треба купувати найдешевший варіант, бо кришки низької якості можуть бути з поганим гумовим ущільнювачем. Це з великою вірогідністю призведе до розгерметизації та зриву кришок, а значить вся продукція може бути зіпсована.

Фото autoclav.com.ua

Бляшані кришки мають бути виготовлені з харчового металу та покриті з обох боків спеціальним безпечним лаком. Таке покриття допомагає уникнути проблем із корозією та послаблюють зв'язок з окислюючими речовинами у складі маринадів. Слід пам’ятати, що строк придатності таких кришок після закочування становить один рік.

Останніми роками набули популярності бляшані гвинтові (твіст-офф) та вакуумні кришки. Перші відрізняються тим, що їх можна використовувати до 100 разів, не потрібно купувати закочувальну машинку, а вартість при цьому мало відрізняється від «класичних». Але для такого типу кришок підходять тільки банки з різьбленням. Треба зауважити, що не можна використовувати гвинтові кришки з пошкодженим кільцем ущільнювача, бо є вірогідність зіпсувати продукцію.

Вакуумні кришки почали масово використовувати два-три роки тому. Вони найдорожчі серед усіх видів, та це компенсується можливістю тривалого зберігання продукції без втрат смакових якостей, а також довгим строком використання (виробники гарантують від 100 до 200 закаток).

Пристрій складається з кришки з клапаном та додатковим насосом. Перед процесом консервації кришки ненадовго опускають у гарячу воду, після чого дістають, встановлюють на банку, притискають насосом та роблять декілька «качків». Це призводить до герметизації та надійної фіксації кришки.

Апарат для стерилізації

Для стерилізації поверхонь інструментів, речей та продуктів харчування використовують спеціальні прилади – автоклави.

Процес автоклавування – це термічна обробка за допомогою пари температурою вище 100 градусів Цельсія та високого тиску. Під час процедури гинуть патогенні організми та будь-які бактерії.

Однією з найкращих моделей для домашнього консервування можна назвати А32 electro. Цей прилад вміщує одночасно:

  • 32 півлітрових банки;

  • 21 літрову банку;

  • 6 двохлітрових банок;

  • 4 трилітрових банки.

Повністю автоматичний, він може нагріватися як від електромережі, так і від газової плити. Автоклав виконано за європейськими стандартами, має манометр, термометр, кран-ніпель та аварійний клапан для зменшення тиску у системі.

Фото autoclav.com.ua

З допомогою цього агрегату ви можете готувати грибні, овочеви, фруктові, рибні, мясні консерви та інші страви. При необхідності є змога використання автоклава як самогонного апарата.

Як називається апарат для стерилізації манікюрних інструментів?

Манікюрні салони та спеціалісти манікюру, що працюють вдома, частіше за все стерилізують за допомогою спеціальних пристроїв. Ножиці, щипчики, кусачки, пушери та інші металеві інструменти рекомендується стерилізувати у спеціальних сухожарових шафах, де під дією високих температур (до 180-200 градусів Цельсія) вбиваються всі патогенні організми.

Альтернативний та більш доступний варіант – кварцовий та ультрафіолетовий стерилізатори, що також успішно знищують шкідливі мікроорганізми та бактерії.

Як закручувати банки кришками, що загвинчуються?

Перед тим як готувати продукцію та стерилізувати її в автоклаві, треба ретельно ознайомитися з рецептом. Це не вигадки, бо один із недоліків автоклавування – консерви можуть згоріти при неправильній технології приготування.

Фото autoclav.com.ua

Наприклад, овочі не можна готувати при температурі вище 100 градусів, а м'ясо навпаки, треба консервувати при 110 і вище градусів Цельсія.

Важливо знати і час приготування різних продуктів.

Для фруктів він не має перевищувати 8 хвилин, овочів – 10 хвилин, грибів – 15 хвилин, риби – 20 хвилин, птиці – 27 хвилин та м’яса – 30 хвилин.

Після підвищення температури в автоклаві автоматично зростає тиск, тому треба розуміти, які змінюються ці показники.

У таблиці показана залежність температури від абсолютного значення тиску.

Як правильно закочувати банки?

Тепер скажемо декілька слів про причини зриву кришок.

  • Рівень води у баку. При нагріванні повітря, що залишилось у робочій камері, стискається швидше пари та рятує від швидкого збільшення атмосфери. Це викликає зрив кришок (бомбаж). Щоб уникнути цього, треба заливати воду після закладання тари на два пальця вище. Повітряний зазор між банками та кришками має бути 4 см та більше.

  • Різке скидання тиску. Після закінчення процесу автоклавування вам може захотітися швидше розгерметизовати камеру, не дочекавшись остигання до 40 градусів Цельсія. Якщо це зробити, то через різницю в тиску всередині та зовні відбудеться бомбаж. Тому не треба відкривати клапан та різко зменшувати тиск.

  • Невірне наповнення банок. При щільній укладці продуктів у банку (до краю горловини), кришку може зірвати, бо при нагріванні в автоклаві відбувається теплове розширення. Тому залишайте невеликий пустий простір для уникання цієї проблеми.

Щоб закрити банку кришкою, що закручується, треба на підготовлену банку для закочування покласти кришку так, щоб борозни на обідку збігалися з лініями закрутки. Потім кришку прокручують руками, не докладаючи великих зусиль (щоб не пошкодити різьблення). Якщо ви закриваєте кришками без процесу автоклавування, потрібно попередньо їх стерилізувати в окріпі або на пару.

Тепер ви знаєте багато тонкощів стосовно стерилізації кришок для банок та зможете уникнути проблем, пов’язаних з цим.