17:24 / 22.12.2019 Политика

День голосування на Хмельниччині – на контролі члена ЦВК

За словами Олександри Кармази, вибори проходять організовано, відповідно до чинного законодавства і без порушень

Сьогодні у день голосування на перших та додаткових виборах в обʼєднаних територіальних громадах (ОТГ) член Центральної виборчої комісії Олександра Кармаза відвідала Хмельницьку область.

Під час перебування в обласному центрі відбулася її робоча зустріч з головою Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитром Габінетом. Він поінформував, що виборчий процес в ОТГ області проходить спокійно та відповідно до законодавства.

"Голова ОДА особисто відвідав деякі ОТГ, де сьогодні проходять перші вибори. Зокрема, зустрівся з мешканцями Плесенської ОТГ Шепетівського району та Сахновецької ОТГ Красилівського району, уважно вислухавши проблемні питання, повʼязані з життєдіяльністю громад", – розповіла Олександра Кармаза.

Вона подякувала Дмитра Габінета за якісну організацію перших виборів. Адже під час виборчого процесу від територіальних виборчих комісій практично не було нарікань щодо організаційних питань, а члени цих комісій продемонстрували високий професійний рівень.

Окрім того, член ЦВК обговорила з головою ОДА процес децентралізації в області та перспективи утворення нових ОТГ. При цьому вона  акцентувала увагу на прозорості і легітимності проведення об'єднавчих процесів, оскільки їх невідповідність чинному законодавству може призвести до спірних ситуацій і відповідно – судових процесів. А в період, коли ЦВК вже  призначила вибори, це може нівелювати процес децентралізації.

Також відбулася робоча зустріч Олександри Кармази з начальником Головного управління Національної поліції України в Хмельницькій області полковником поліції Анатолієм Щадилом. Він поінформував, що забезпечення правопорядку, охорона виборчих дільниць організовані професійно та ефективно. При цьому до виконання службових обовʼязків в ОТГ, де проходять перші вибори, залучено 150 поліцейських.

Олександра Кармаза детально ознайомилася і з ходом голосування безпосередньо на низці виборчих дільниць у Заслучненській ОТГ Красилівського району та Сахновецькій ОТГ Старокостянтинівського району. За її словами, вибори проходять організовано, відповідно до чинного законодавства і без порушень.

"До речі, станом на 12 годину явка виборців у 5 ОТГ, де відбувається голосування з перших виборів, склала вже 24 %, що свідчить про достатньо високу активність виборців", – наголосила член ЦВК.

Довідково: У 5 ОТГ Хмельницької області, де відбуваються перші місцеві вибори, в них можуть взяти участь 8 798 виборців. Станом на 12 годину проголосували 2 116 осіб. 

Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії