17:22 / 22.01.2019 Политика

ЦВК зареєстровано 13 кандидатів на пост Президента України

22 січня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук.

До Комісії 17 січня 2019 року громадянин України Бойко Ю.А. особисто подав заяву про самовисунення кандидатом на пост Президента України разом з доданими документами для реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Розглянувши зазначені документи, ЦВК встановила їх відповідність вимогам Закону України "Про вибори Президента України" та зареєструвала кандидата на пост Президента України на чергових виборах Президента України Бойка Юрія Анатолійовича, 1958 року народження, освіта вища, проживає в місті Рубіжне Луганської області, народного депутата України, члена Політичної Партії "Опозиційний блок", самовисування.

Таким чином, станом на 22 січня 2019 року Комісія зареєструвала 13 кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року: Шевченка І.А., Капліна С.М., Наливайченка В.О., Скоцика В.Є., Садового А.І., Купрія В.М., Мураєва Є.В., Гриценка А.С., Балашова Г.В., Богомолець О.В., Шевченка О.Л., Насірова Р.М. та Бойка Ю.А.

Окрім того, зареєстровано уповноваженого представника кандидата на пост Президента України Ляшка О.В. у ЦВК з правом дорадчого голосу Відмиша Є.А. на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Комісія відмовила громадським організаціям "Батьківщина Молода", "ЗАХИСТ І РЕКОНСТРУКЦІЯ КРАЇНИ" та "ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ АЛЬЯНС БІЙЦІВ ТА ВОЛОНТЕРІВ АТО" в наданні дозволу мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, оскільки питання спостереження за виборчим процесом не належать до статутної діяльності вказаних організацій.

Окрім того, розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала дозвіл Всеукраїнській громадській організації "Народний антикорупційний нагляд", громадським організаціям "ІНТЕГРІТІ ЮА", "МІЖНАРОДНИЙ ПРАВОЗАХИСНИЙ ЦЕНТР", "МОЛОДІЖНА ОРГАНІЗАЦІЯ "ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО УКРАЇНИ", "САГАРИС", "ТВОРЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ "НІВРОКУ", "Україна – мати рідна моя" та Народно-демократичній лізі молоді мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Таким чином, станом на 22 січня 2019 року Комісія надала дозвіл 59 громадським організаціям мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Під час засідання Комісія своєю постановою звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя стосовно надання роз’яснення щодо суб’єкта та порядку фінансування підготовки та проведення повторних місцевих виборів у об’єднаній територіальній громаді у разі їх призначення територіальною виборчою комісією у зв’язку з визнанням перших місцевих виборів такими, що не відбулися. А також – щодо можливості утворення територіальними виборчими комісіями одномандатних, територіальних виборчих округів для організації виборів депутатів місцевих рад під час проведення повторних місцевих виборів у об’єднаній територіальній громаді у разі їх призначення територіальною виборчою комісією у зв’язку з визнанням перших місцевих виборів такими, що не відбулися.

Разом з тим ЦВК звернулася до Кабінету Міністрів України щодо визначення порядку фінансування підготовки та проведення повторних місцевих виборів у об’єднаній територіальній громаді в разі їх призначення територіальною виборчою комісією у зв’язку з визнанням перших місцевих виборів такими, що не відбулися.

Рішення прийняте у зв’язку з тим, що потребує роз’яснення, зокрема, питання щодо можливості утворення Черкаською селищною виборчою комісією одномандатних виборчих округів для проведення повторних місцевих виборів у Черкаській селищній об’єднаній територіальній громаді 3 березня 2019 року, які мали бути утворені під час перших місцевих виборів.

Аналогічні проблемні питання можуть виникнути також під час підготовки та проведення місцевих виборів у інших об’єднаних територіальних громадах.

До Комісії 17 січня 2019 року громадянин України Боярський Ю.М. особисто подав заяву разом із доданими документами для реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Того ж дня до ЦВК поштовим зв’язком надійшла заява про самовисунення кандидатом на пост Президента України Рекала П.Я. разом із доданими документами для реєстрації кандидатом на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року. На додаток до зазначених документів 22 січня 2019 року Рекалом П.Я. подано ксерокопії окремих сторінок його паспорта громадянина України та електронний носій з податковою декларацією, передвиборною програмою та фотографією в електронному вигляді.

Розглянувши подані документи, Комісія встановила їх невідповідність вимогам виборчого закону та відмовила Боярському Юрію Миколайовичу і Рекалу Петру Яковичу в реєстрації кандидатами на пост Президента України на чергових виборах Президента України.

 Відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії