20:26 / 12.09.2014 Политика

Голова ЦВК Михайло Охендовський: "Сподіваюсь, що всі наступні загальнодержавні вибори в Україні будуть тільки черговими"

12 вересня  Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський провів робочу зустріч з Координатором проектів ОБСЄ в Україні послом Вайдотасом Вербою, нещодавно призначеним на цю посаду. В заході також взяв участь член ЦВК Олександр Чупахін.

Голова Комісії висловив задоволення багаторічним плідним співробітництвом між ЦВК і Координатором проектів ОБСЄ в Україні, а також впевненість, що ця співпраця задля зміцнення демократії в нашій державі надалі буде тільки поглиблюватися.

"Ми готові й в подальшому продовжувати всі проекти, які реалізовувалися раніше", – погоджуючись з такою оцінкою взаємодії, зазначив пан Верба. Він підкреслив, що це стосується он-лайн навчання членів виборчих комісій, просвітницької роботи серед виборців, подальшого удосконалення обліку виборців та обміну досвідом щодо втілення у виборчу систему сучасних інформаційних технологій. Було підкреслено обопільне прагнення реалізовувати фундаментальні, довгострокові проекти на постійній основі, зокрема, досягнуто домовленості про вивчення можливості видання збірника електоральної статистики за підсумками виборів народних депутатів України 2012 – 2013 років.

Під час зустрічі відзначалося, що саме завдяки технічній допомозі ОБСЄ Центральна виборча комісія створила одну із найточніших систем обліку виборців у світі. "Сьогодні достовірність даних Реєстру складає понад 99,9 відсотка, а його надійність не викликає жодних сумнівів ні в ЦВК, ні в суб’єктів виборчого процесу", – підкреслив Михайло Охендовський.

Голова Комісії наголосив на важливості максимального залучення в загальнонаціональні виборчі процеси громадян, які мешкають на тимчасово окупованій території Криму та міста Севастополь, а також виборців, які були змушені тимчасово виїхати з окремих районів Донецької та Луганської областей, і військовослужбовців, які несуть службу в зоні АТО.

Михайло Охендовський розповів про передбачений на сьогодні механізм голосування для мешканців Криму та міста Севастополь і громадян, які тимчасово переселені зі Сходу України, а також військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції. При цьому він зазначив, що, на жаль, сьогодні є можливість проводити підготовку виборів лише в 9 з 21 виборчого округу, які утворені в межах Донецької області, та в 4 з 11 виборчих округів, які утворені в межах Луганської області. Та водночас висловив сподівання, що ситуація там стабілізується, і всі виборці Донеччини та Луганщини зможуть взяти участь у позачергових виборах народних депутатів України.

– У будь-якому випадку ЦВК робитиме все можливе, аби в цих областях вибори відбулися на кожній виборчій дільниці, де це буде безпечно. До того ж у нас вже напрацьований механізм тісної взаємодії з СБУ, Генеральною прокуратурою, МВС та Міноборони щодо забезпечення безпеки виборців, членів окружних та дільничних комісій, органів ведення Державного реєстру виборців, – додав  М. Охендовський.

Співрозмовники обговорили й питання організації голосування громадян України на закордонних виборчих дільницях. З метою подальшого покращення умов для волевиявлення, за словами Голови Комісії, розглядається можливість відкриття у майбутньому додаткових дільниць, зокрема, на території Республіки Молдова.

Також Голова Комісії ознайомив Координатора проектів ОБСЄ в Україні з деталями чинного виборчого законодавства та практикою його застосування. Було зазначено, що Центральна виборча комісія зацікавлена у технічному удосконаленні чинного закону про вибори народних депутатів, насамперед у контексті збільшення термінів, визначених для друкування виборчих бюлетенів. ЦВК повністю підтримує законопроект № 4531а "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України", підготовлений головою Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давидом Жванією, в якому в тому числі передбачено вирішення і зазначеного питання. "Маю надію, що за цей законопроект народні депутати України проголосують вже на найближчому засіданні Верховної Ради України, яке має відбутися 16 вересня. А за великим рахунком, сподіваюсь, що всі наступні загальнодержавні вибори в Україні будуть тільки черговими, що, окрім іншого, набагато полегшить і організацію їх підготовки та проведення", – наголосив Михайло Охендовський.

Довідково. Координатор проектів ОБСЄ в Україні реалізує проекти, які стосуються правової реформи; освіти в сфері прав людини; боротьби з організованою злочинністю, тероризмом та торгівлею людьми; контролю за озброєнням та реформування Збройних Сил; захисту довкілля; правоохоронної діяльності та безпеки кордонів; свободи ЗМІ; виборів; належного урядування та гендерної рівності.

Проекти, які планує та реалізує Координатор, а також слідкує за їх виконанням, мають допомогти Україні посилити її безпеку та вдосконалити законодавство, інститути і практики відповідно до стандартів демократії. Метою цієї діяльності є підтримка зусиль країни, спрямованих на те, аби її закони, структури та процеси відповідали вимогам і ознакам сучасної демократичної держави, створювали безпечніше середовище для її громадян.

Відділ взаємодії із ЗМІ                                                                          

Секретаріату Комісії