15:09 / 11.01.2024 Политика

Білий дім підтримав конфіскацію активів рф для передачі Україні, – Bloomberg

Иллюстративное фото из открытых источников

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримала законодавство, що дозволить конфіскувати близько 300 мільярдів доларів із заморожених російських активів і направити їх на допомогу Україні. Про це повідомляє Bloomberg.

У меморандумі ради національної безпеки Комітету Сенату з міжнародних відносин (NSC) йдеться, що законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України.

Зазначається, що Білий дім повинен узгодити цей крок із союзниками з “Великої сімки” (G7), зокрема в Європі, де зберігається близько 200 млрд доларів заморожених активів рф.

"Разом з нашими партнерами з G-7 ми вивчаємо всі варіанти, які відповідають нашим відповідним правовим системам і міжнародному праву, щоб допомогти Україні отримати компенсацію від Росії", – зазначається у меморандумі.

Bloomberg зазначає, що авторами закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців стали конгресмени Джим Ріш та Шелдон Вайтхаус.

Конгресмен Джим Ріш зазначив, що вони дуже довго чекали приводу й нарешті час настав.

"У Сенаті існує широка двопартійна згода з цього приводу. Після року переговорів комітету настав час розглянути це законодавство", – зазначив Джим Ріш.

У виданні повідомляють, що демократи й республіканці в комітеті розходяться у двох ключових частинах законопроєкту:

  • Запропонований закон вимагає від Байдена координації з G-7 для арешту активів, але не потребує їх схвалення, що, може дозволити США вжити заходів в односторонньому порядку;
  • Містить формулювання, спрямовані на те, щоб Росія не оскаржила конфіскацію в судах Сполучених Штатів, які можуть бути потенційно вразливими для конституційних викликів.

Стверджується, що Білий дім спочатку неоднозначно поставився до введення вимоги G-7, але згодом наголосив на необхідності діяти разом із союзниками.

Така вимога підвищить ймовірність того, що Європа (де розташована переважна більшість активів) захоче піти на цей крок, враховуючи їхнє занепокоєння, що вжиття таких дій у контексті РФ може збільшити ймовірність того, що ми конфіскуємо активи в інших країнах.

BAGNET нагадує, що в грудні Федеральний прокурор Німеччини Петер Франк порушив питання про конфіскацію сотень мільйонів євро заморожених російських активів, що може стати першим подібним прецедентом в країні. За інформацією видання, федеральний прокурор спрямував до Вищого регіонального суду Франкфурта-на-Майні клопотання щодо конфіскації 720 млн євро заморожених російських активів до державного бюджету.

Раніше також повідомлялося, що Швейцарія заморозила російські активи на суму близько 7,7 мільярда швейцарських франків (8,81 мільярда доларів) у рамках санкцій, спрямованих на покарання росії за її вторгнення в Україну. Ця цифра є попередньою оцінкою, і точніша інформація буде доступна до кінця другого кварталу 2024 року.

Підготував: Сергій Дага