17:03 / 06.12.2023 Политика

На територіальні громади в Україні чекають деякі зміни

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розробило та оприлюднило урядовий проєкт «Про внесення змін до Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки», який пропонує затвердити у новій редакції Держстратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки, повідомили на сайті відомства.

У Мінрозвитку заявили, що проєктом постанови хочуть актуалізувати чинну Держстратегію. Це хочуть зробити згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій». Крім того, пропонують врахувати виклики, пов'язані з російсько-українською війною, її впливом на регіони та території, що постраждали від такої збройної агресії.

«Прийняття проєкту акта дозволить забезпечити приведення положень Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки у відповідність до вимог Закону України «Про засади державної регіональної політики», з урахуванням змін внесених Законом України від 09.07.2022 № 2389−IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій» (далі – Закон), в частині поглиблення розуміння державної регіональної політики, з фокусом на відновлення регіонів і громад, розширенням євроінтеграційних процесів та продовження реформи децентралізації з урахуванням нових викликів», – стверджують у Мінвідновлення.

Крім того, запевнили у відомстві, проєкт акта зробили відповідним до вимог порядку розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України і плану заходів з її реалізації, а також проведення моніторингу реалізації зазначених Стратегії і плану заходів, затвердженого постановою Кабміну від 4 серпня 2023 року.

Підготувала: Ніна Петрович