13:15 / 22.11.2023 Политика

Видання Bloomberg назвало фаворита на пост генсека НАТО

Фото: Марк Рютте/Getty Images

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте став головним претендентом на посаду глави НАТО, затьмаривши інших кандидатів, зокрема прем’єр-міністерку Естонії Каю Каллас. Про це повідомляє Bloomberg.

Хоча до перегонів ще можуть долучитися інші кандидати, 56-річний Рютте вже має міцний консенсус серед багатьох членів Альянсу щодо того, що він займе цю посаду, коли термін повноважень Єнса Столтенберга закінчиться, кажуть люди, знайомі з обговоренням процесу.

Рютте завершує 13-річний термін перебування на посаді прем’єр-міністра Нідерландів після того, як у липні уряд розпався на тлі боротьби за міграційну політику. Він заявив, що піде з політики після того, як буде сформовано новий кабінет міністрів.

"Уряди Нідерландів і США контактували щодо шансів Рютте приблизно в той час, коли він заявив минулого місяця, що відкритий для роботи, сказав один зі співрозмовників, який говорив на умовах анонімності. Рютте, однак, не контактував зі своїми американськими колегами безпосередньо", – йдеться у матеріалі.

Видання пише, що роль генсека НАТО і надалі залишатиметься критично важливою, оскільки війна росії проти України може затягнутися на роки. Главі НАТО необхідно буде балансувати між уникненням будь-яких прямих наслідків або ширшої ескалації між Альянсом і росією, а також заохочувати союзників продовжувати військову і фінансову підтримку України.

Рішення про схвалення кандидатури генерального секретря НАТО має бути прийняте одностайно усіма членами Організації Північноатлантичного договору, однак думка США, які очолюють військові внески в Альянс, завжди має більшу вагу.

За словами іншого співрозмовника, США вже двічі пропонували Рютте цю посаду. Востаннє він відмовився, бо не думав, що його кабінет розвалиться так швидко.

Зазначено, що нідерландський лідер може бути краще за інших кандидатів підготовлений до роботи з Дональдом Трампом, якщо той переможе на виборах у США наступного року. Вважається, що Рютте має непогані зв’язки з колишнім президентом, який погрожував вивести США з військового альянсу.

Крім США, Рютте, ймовірно, також отримає підтримку від таких країн, як Угорщина і Туреччина, з якими він підтримував добрі стосунки за зачиненими дверима, сказав один зі співрозмовників. Союзники зі східного флангу також можуть зрештою підтримати Рютте у світлі рішучої підтримки Нідерландами зусиль України, спрямованих на боротьбу з російським вторгненням.

Раніше аналітичний центр Німецьке товариство зовнішньої політики (DGAP) повідомив, що рф у разі замороження війни в Україні може зазіхнути на країни Балтії.

Підготував: Сергій Дага