16:45 / 20.11.2023 Политика

Керівництво Держспецзв’язку підозрюють у заволодінні 62 млн гривень

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації у заволодінні понад 62 млн грн. Кабінет міністрів звільнив голову Держспецзв'язку України Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору.

Про це повідомили пресслужби НАБУ і САП.

Зазначається, що 20 листопада 2023 року НАБУ і САП викрили організовану групу у складі з керівництвом Держспецзв’язку, які заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн грн.

Слідство встановило, що у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн.

"Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи", — йдеться у повідомленні.

За процесуального керівництва прокурора САП детективи НАБУ повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн голові Держспецзв’язку, його заступникові та іншим службовим особам. У вчиненні злочинів підозрюються члени організованої групи загалом у складі 6 осіб.

Дії осіб кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Слідчі дії тривають. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину.

Сьогодні ж Кабінет міністрів звільнив з посади голову Держспецзв'язку України Юрія Щиголя та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Виконання обов’язків голови Держспецзв’язку тимчасово покладено на Дмитра Маковського.

Підготувала: Ніна Петрович