08:49 / 09.11.2023 Политика

У комітеті Конгресу США схвалили законопроект передання Україні заморожених активів рф

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США схвалив законопроєкт про передання заморожених російських активів на допомогу Україні.

Під час засідання комітет схвалив законопроект із результатом 40 голосів “за” та два “проти”.

"Уповноважити державного секретаря надавати додаткову допомогу Україні, а також для інших цілей, використовуючи активи, конфісковані у Центрального банку Російської Федерації та інші суверенні активи РФ",  – зазначається у законопроекті.

Відповідний документ на розгляд вніс член Палати представників Майкл МакКол. Цей законопроєкт вимагає від адміністрації президента США Джо Байдена передати Україні заморожені суверенні активи росії.

Документ передбачає, що держсекретар спільно з Агентством США з міжнародного розвитку протягом 180 днів після набрання чинності законом має надати відповідним комітетам Конгресу "оцінку найбільш нагальних потреб України у відновленні, допомозі в галузі безпеки та гуманітарної допомоги".

Законопроєкт передбачає, що конфісковані кошти акумулюються у спеціальному Фонді підтримки України, а "в разі потреби право власності та дохід від конфіскованих російських суверенних активів переходять до уряду Сполучених Штатів".

За словами МакКола, законопроєкт також унеможливлює повернення російських активів до рф, поки вона не виплатить компенсацію Україні.

"Нам потрібен план якомога швидшої перемоги, і цей план має гарантувати, що США не будуть нести цей тягар самотужки. Саме тому я вніс на розгляд законопроєкт про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців… Настав час, щоб Росія розплачувалась за війну, яку вона розпочала", – сказал МакКол.

Підготував: Сергій Дага