09:27 / 06.09.2023 Политика

Ердоган після розмов із путіним заявив, що "на горизонті немає обнадійливої перспективи миру"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Після переговорів із російським президентом володимиром путіним президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що на горизонті немає обнадійливої перспективи миру в Україні. Він додав, що Туреччина продовжуватиме дипломатичні зусилля для припинення війни. Про це пише турецьке видання Milliyet.

У вересні Ердоган планує обговорити зернову угоду з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. ООН запропонувала посередницький механізм, який дозволить росії експортувати зерно з українських портів у Чорному морі.

росія вимагає, щоб її зняли з санкцій, зокрема з санкцій проти банків, які використовують систему SWIFT. ООН пропонує дозволити транзакції з цими банками, але лише для експорту зерна.

ООН також працює над усуненням перешкод, які виникли через санкції, у страхуванні російських кораблів, які перевозитимуть зерно.

Раніше BAGNET повідомляв, що 4 вересня 2023 року президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів переговори з президентом росії володимиром путіним у Сочі. Переговори були зосереджені на війні в Україні та можливості експорту українського зерна.

путін заявив, що росія готова сприяти експорту українського зерна, але лише за умови, якщо будуть зняті санкції. він також заявив, що росія готова до діалогу з Україною, але тільки після того, як Україна капітулює.

Переговори не призвели до якихось конкретних домовленостей. Однак вони показали, що Туреччина залишається посередником у війні в Україні та продовжує докладати зусиль для припинення конфлікту.

Ердоган запропонував путіну створити чотиристоронній механізм, до якого увійдуть Туреччина, росія, Україна та ООН. Цей механізм повинен був допомогти забезпечити безпеку кораблів, які перевозитимуть зерно з українських портів.

Путін не відхилив пропозицію Ердогана, але заявив, що вона потребує додаткового обговорення.

ООН також працює над створенням механізму, який дозволив би експортувати українське зерно.

Підготував: Сергій Дага