23:32 / 18.07.2023 Политика

Офіс президента, мабуть, розпочав кампанію проти очільників українських міст і громад, - думка

Після публікації новини про масове виробництво дронів «Ланцет» в росії громадські активісти, військові і журналісти закликали владу скоротити всі нецільові витрати і спрямувати гроші на оборону.

Всі вони, крім іншого відреагували на заяву керівника президентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, який спробував перекласти відповідальність за розтринькування коштів на місцеву владу. 

 

В Офісі президента звинувачують місцеву владу у витрачанні коштів на другорядні потреби під час війни, а тим часом державний телеканал Freedom заплатив 10 млн грн за сценарій для новорічного серіалу «Санаторій «Незабудка» – про це повідомив журналіст-розслідувач Богдан Буткевич.

«Медіастрічка шпетить заявою Арахамії «погані місцеві влади, які не на те кошти витрачають». Дрони, панімаєш, не купують, поки росіяни вже цілі ТРЦ під заводи виробництва БПЛА перетворили. Власне, це явно нова медіакампанія Офісу президента, яким треба будь-який привід, щоб «поганих мерів» вшкварити. І тут мене трошечки поплавило. Отже, телеканал «Фрідом» купує майже на 10 млн новорічний серіал «Санаторій «Незабудка». Це не жарт – це реальний скрін реальної закупівлі з «Прозорро», – пише Буткевич.

«До речі, знаю купу прикладів по країні, коли місцеві влади допомагають своїм частинам, але роблять це непублічно. Саме тому, що розуміють, що нормально це зробити не вийде, бо на наступний день це використає Офіс президента для своїх політичниїх розборок. Зате фінансувати на мільярди гривень телепомийки – це ок, це цільові витрати», – робить висновок Богдан Буткевич.

Журналіст Петро Шуклінов пише: «Чому ми реконструюємо стадіони, коли потрібні десятки тисяч пікапів? Чому ми перекладаємо вулиці, коли потрібні сотні тисяч дронів? Чому ми будуємо памʼятники, коли потрібні сотні тисяч сучасних меднаборів? Чому, чому, чому ми досі витрачаємо кошти платників податків на те, що під час війни не є першочерговим? Так, є медицина. Так, є наука. Так, є освіта. Є критичні речі, які треба підтримувати. Але стадіони почекають. І памʼятники. І вулиці, що перекладають і перекладають.На все інше в країні на період військового стану має діяти мораторій. Ні копійки на те, що не наближає перемогу».

Він запитує: «Чому про це нічого не каже президент? Чому про це нічого не каже Верховна Рада? Чому Кабмін дозволяє це? Чому партія Слуга народу, яка контролює більшість місцевих органів влади, не зупиняє розпил в областях? Журналісти щодня публікують розслідування про розкрадання коштів платників податків на тендерах, які не мають жодного значення для перемоги. Влада має зрозуміти. Ми не переможемо на спинах Заходу. Ми не переможемо на спинах донатерів та волонтерів. Нам зараз потрібна держава, яка хоче вижити та перемогти. І для цього держава має всі інструменти. Абсолютну владу».

«Друзі, я дуже прошу почути. Все – на перемогу. Тільки піт, кров і сльози. Тільки піт, кров і сльози. Досить жити мрією, що перемогти Росію можна без загальної мобілізації ресурсів. Всі гроші – на дрони. Всі гроші – на машини. Всі гроші – на ракети. Всі гроші – на армію. Всі гроші – на зброю», – наголошує Шуклінов.

«Ми можемо програти війну» – застерігає журналіст Михайло Ткач. «Якщо продовжимо вимивати гроші з бюджету десятками мільйонів на стадіони, барабани, бордюри, бігові доріжки та інший антураж мирного часу або закуповувати потрібні речі за завищеною вартістю, ми можемо програти. Якщо не припинимо заплющувати очі на те, що на податковій та митниці заробляє не лише державний бюджет, ми можемо програти. Якщо нульова толерантність до корупції не стане пріорітетом державної політики від Офісу Президента до медсестри державної лікарні, ми можемо програти», – пише розслідувач.

«Поки думали як елегантніше поставити прізвище Сирського перед Залужним, щоб зменшити популярність можливого конкурента. Поки пропихували в арму протеже Міндіча поперек попереджень G7, бо так захотів друг Зеленського, і тим продовжували гнобити репутацію країни на Заході. Поки призначали лояльних рукожопів і корумпантів на оборонці і міноборонці, а ті просирали гроші і час. Поки створювали армію вимогателів в погонах Татарова. Догрались. Вибачте. Але я попереджав. Негативний відбір до добра ніколи не доводив. Корупція вбиває. Нас», – пише журналіст-розслідувач Юрій Ніколов.

Подготовила: Нина Петрович