22:00 / 14.12.2022 Политика

Поки військові боронять країну в Раді думають, як "ефективно" їх карати, - Ярина Чорногуз

Ілюстративне фото/монобільшість
В Раді 8 груднябез зайвого розголосу і з порушеннями було прийнято закон 8271, в якому йдеться про покарання військовослужбовців.
 
Закон вже підписав спікер, залишається лише підпис президента, і цей виконаний абсолютно в російському стилі каральний закон почне діяти на нас із вами, військових при виконанні завдання, повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук військовослужбовиця Ярина Чорногуз.
 
"Коли законопроект #8271 стане законом, командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетенті та спираються на невдалий бойовий менеджмент (а таке трапляється нерідко). За непокору - від 3 до 10 років, невиконання наказу - від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника - від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби - від 5 до 10 років, дезертирство - від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю - від 5 до 10 років тюрми.
 
І вишенька на торті: забирається можливість умовного терміну і дострокового звільнення. Тобто, у нас немає можливості бути звільненими за пом'якшуючими обставинами. Людина, яка навіть в небойовій обстановці не виконала наказ командира - не матиме права на м'якше ставлення до неї та на звільнення від відбування покарання з випробуванням незалежно від обставин справи, особи засудженого та тяжкості правопорушення", - додає автор.
 
Вона припускає, що це така собі подяка військовим, які багато місяців боронять країну і, зокрема тих же нардепів, від чинної влади. А бійцям, варто радіти, що поки там хоч немає розстрілу на місці, як покарання. 
 
"Отже, замість подяки стримують повномасштабне вторгення росіянців та втілюють успішні операції зі звільнення території, ми отримуємо тюрму за нейменшу незгоду чи зауваження командирам (багато з яких часто дають накази, лишаючись у глибокому тилу). Замість демобілізації або процедури заміни мобілізованих та контрактників із закінченими на момент або впродовж вторгнення контрактами - ми отримуємо трактування себе як злочинців, для яких у нашій державі найвища міра покарання за процес оборони її території. Такий ось парадокс. Що вам сказати...Напевне, слід подякувати, що не розстріл та довічне ув'язнених як у раші, так?", - пише пані Чорногуз. 
 
Цей закон деморалізує, адже "винних у вищому керівництві державою за провал підготовки збройних сил до повномасштаного вторгнення та провал оборони на перших етапах, особливо півдня - так і не посадили, а вже скоро рік, як це відбулося. Зате збираються садити рядовий склад за те, що вони часто вимагають кращого менеджменту операцій, аби вони мали шанс, виконавши їх - вижити".
 
Ярина Чорногуз просить Президента України Зеленського не підписувати цей вигідний ворогу закон, а журналістів підтримати "військових зі скасування цього ганебного закону та заміни його на демократичніший, у якому містилася повага до українських військових та їхньої проробленої роботи".
 
Вона стверджує, що цей закон вигідний росії.
 
"Можливо, саме російське лобі у раді зробило свою лепту, аби цей закон виглядав саме так. Аби деморалізувати і так виснажених річною війною з більшим кількісно ворогом бійців ЗСУ, посіяти в них недовіру до Верховної Ради та особисто Президента України, зробити дезертирство ще масовішим, а закон недієздатний, адже якщо вся рота відмовиться виконувати некомпетентний наказ - ніхто не буде садити 100 чоловік. А якщо таки наважаться - яка це чудесна буде картинка для російських ЗМІ: захисники України масово на лаві підсудних в українській тюрмі, а біля неї заплакані сім'ї, які сивіли, чекаючи їх із війни", написала боєць ЗСУ.
 
А тим часом вона пропонує подивитись на авторів закону 8271, та всіх небайдужих запитати, чи добре сидиться людям у "своїх депутатських кріслах, поки їх захищають бійці ЗСУ, яких вони з подачі, вочевидь російських лобістів, збираються кидати за ґрати за їхню службу, кров, звільнені окуповані території".
 
 
Підготувала: Ніна Петрович