14:12 / 05.05.2023 Одесса

Одеська міськрада звернулася до уряду з проханням конфіскувати будівлю консульства рф

Фото: dumskaya.net

Будівля генерального консульства російської федерації в Одесі має бути конфіскована на користь територіальної громади і використовуватися в освітніх цілях, пише dumskaya.net.

Відповідне звернення до Кабінету міністрів затвердили на вчорашній сесії депутати міськради. 

Проект рішення розробила фракція "Європейської Солідарності". Його підтримали 35 депутатів. Відмовилися голосувати за звернення лише "слуги народу". 

На думку депутата Петра Обухова, будівля на Гагарінському плато, яку останні російські дипломати залишили напередодні повномасштабного вторгнення, попередньо спаливши документи, має служити місту.

"У цьому районі не вистачає дошкільних і шкільних установ, тому, якщо тут відкрити школу або садок — це буде прекрасний варіант", — вважає він. 

Видання зазначає, що будівля генконсульства перебуває у власності російської федерації. Чинний Закон України "Про засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності рф та її резидентів" дозволяє державі конфісковувати таке майно. Рішення ухвалюється Радою національної безпеки і оборони України за поданням уряду і вводиться в дію указом президента.

Підготував: Сергій Дага