21:30 / 30.03.2024 Киев

У Києві демонтують Арку дружби народів

Фото: Арка дружби народів у 2012 році

Арка дружби народів (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві належить до символіки російської імперської політики, тому підлягає повному демонтажу. До такого висновку дійшла експертна комісія Українського інституту національної пам'яті, передає "Інтерфакс".

Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов'язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена 1982 р. з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

Незважаючи на перейменування об'єкта на Арку свободи українського народу, монумент представляє радянські ідеологеми та конотації, тому становить загрозу національній безпеці України.

24 листопада 2018 року на Арці Дружби народів українські художники та правозахисники відкрили інсталяцію "Тріщина дружби". Її присвятили питанню українських політв'язнів, зокрема режисерові Олегу Сенцову.

16 травня 2022 року Київська міська рада постановила декомунізувати Арку дружби народів і перейменувала її на Арку свободи українського народу. 

BAGNET нагадує, Арку дружби народів відкрили  у 1982 році в рамках святкування 60-ї річниці створення СРСР. Окрім самої арки, частиною композиції був радянський монумент з двома "пролетарями", українцем і росіянином, який демонтували у квітні 2022 року. 

Підготував: Сергій Дага