09:28 / 25.08.2023 Киев

Затримано колаборанта, який "готував" обстріл Київських ТЕЦ

СБУ затримала колаборанта, який "готував" обстріл Київських ТЕЦ під час опалювального сезону. Затриманий виявився агентом ворожого ГРУ. Про це повідомляє Служба безпеки України.

У повідомленні йдеться, що затриманий був агентом російського ГРУ. російська воєнна розвідка дистанційно завербувала його після початку повномасштабного вторгнення.

Зазначається, що колаборант був директором департаменту однієї зі столичних страхових компаній.

Прикриваючись веденням бізнесу, посадовець проводив особисті зустрічі з керівниками київських енергетичних підприємств під приводом укладення договорів страхування. Таким чином, затриманий намагався вивідати інформацію про факти та наслідки російських "прильотів" по українських об’єктах критичної інфраструктури.

Насамперед його цікавили відомості про масштаби пошкоджень і технічний стан атакованих росією електростанцій у Києві.

Розвіддані ворожий агент передавав через месенджер своєму московському "куратору" кадровому співробітнику російського ГРУ.

Розвідувальна інформація була потрібна для підготовки та коригування повітряних ударів по інфраструктурних об’єктах столиці в період опалювального сезону.

Співробітники СБУ затримали російського агента за місцем його проживання в одному із селищ Київської області. Під час обшуку у затриманого було виявлено мобільний телефон, який він використовував у агентурній діяльності на користь рф.

Фігуранту справи повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Наразі він перебуває під вартою. Розслідування справи триває.

Підготував: Сергій Дага