07:14 / 06.06.2023 Киев

Охоронець закритого укриття отримав ще одну підозру про поширення комуністичної символіки

Фото: kyiv24.news

Прокуратура у справі про закрите укриття у Києві повідомила, що підозрюваний був у полі зору правоохоронців за розповсюдження комуністичної символіки у Києві.

Про це повідомила речниця прокуратури Києва Надія Максимець в ефірі національного марафону.

"Усім чотирьом підозрюваним прокуратура просила застосувати найсуворіші запобіжні заходи, які можна застосовувати відповідно до санкцій інкримінованих статей.

Слідство встановило, що саме охоронець безпосередньо не відчинив двері в укриття під час повітряної тривоги, залишивши людей на вулиці під обстрілами. Його дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 135 КК України − залишення у небезпеці, що спричинило смерть. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі, саме тому відносно нього прокурор просив застосувати найсуворіший запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", – повідомила речниця прокуратури.

Максимець додала, що, за словами місцевих мешканців, не тільки в трагічну ніч, а і раніше їм неодноразово відмовляли у відкритті дверей до сховища під час повітряної тривоги вночі.

Тому якщо буде апеляційна скарга захисту на це рішення, то прокуратура наполягатиме залишити обраний запобіжний захід без змін.

Що стосується службових осіб, то їхні дії, за словами Максимець, кваліфіковані як "недбалість, що спричинила тяжкі наслідки".

"Ці особи в міру своїх повноважень мали організувати роботу укриття і забезпечити контроль над тим, щоб люди мали вільний доступ до сховища під час повітряної тривоги, але не зробили цього. Враховуючи, що санкція статті передбачає до 5 років ув’язнення, то максимально суворий запобіжний захід, який ми могли просити у суду − це цілодобовий домашній арешт. До всіх трьох  службовців судом ці клопотання були задоволені в повному обсязі", – зазначила Максимець.

Вона також додала, що те, що охоронець "визнає провину − це його спосіб захисту", бо мешканці неодноразово наголошували, що їх в укриття  не пускали.

"А якщо охоронець виконував вказівку керівництва, але не повідомляє про це слідству, то це означає, що він покриває своїх керівників. У будь-якому випадку розслідування триває. В його межах буде надана оцінка діям всіх чиновників КМДА, РДА, які дотичні до цієї ситуації", − наголосила речниця прокуратури.

Вона також додала, що Мошкін потрапив у поле зору правоохоронних органів задовго до трагічних подій.

Ще в лютому від СБУ до прокуратури надійшли матеріали про діяльності на території Деснянського району групи осіб, які називають себе "Всесоюзне об’єднання виборців народів СРСР" або "Киевский городской комитет кредиторов СССР" і які навіть під час повномасштабного вторгнення росії підтримували ідеї приєднання України до рф.

2 лютого прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст.436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

За словами Максимець, ці люди друкували листівки з комуністичною символікою і розсилали на адреси держорганів та комунальних підприємств листи, в яких писали про незаконне проголошення незалежності України.

А також, маючи борги за компослуги, відмовлялися їх сплачувати, аргументуючи тим, що ці послуги їм "нав’язали", тоді коли самі вони цих послуг не замовляли.

За словами Максимець, координатором вказаних організацій є дружина підозрюваного охоронця. А заступник директора поліклініки і мешканці прилеглих до лікарні будинків нібито характеризували охоронця як "сепаратиста".

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів справи, виявили та вилучили значний обсяг документів з символікою комуністичного режиму та печатки з даною символікою.

5 червня прокуратура підписала повідомлення про підозру охоронцю та його дружині у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної символіки за попередньою змовою групою осіб).

Підготував: Сергій Дага