19:05 / 06.07.2021 Киев

Аномальна спека призвела до раннього цвітіння Дніпра та розмноження кишкової палички

Аномальна спека в Україні призвела до раннього цвітіння річки Дніпро та розмноження кишкової палички. Станом на 6 липня киянам не рекомендують купатися на 11 пляжах через активне розмноження кишкової палички. Про це повідомив начальник служби утримання водних об'єктів КП “, передає unn.com.ua.

Цитата:

“Цього року через аномальну спеку ситуація така виникла на тиждень раніше. Минулого року погіршення виникло рівно 15 липня, а цього року ситуація загострилася вже 5 липня”, - зазначив Пігуля.

Деталі

Як зазначив представник підприємства, кишкова паличка найактивніше розмножується у спеку. Через аномальну нинішню спеку почалося цвітіння синьо-зелених водоростей, та поглинається кисень. Він також додав, що наразі річка забруднена фосфатами.

Цитата:

“Активно розмножуються водорості, погіршується стан води, і при цьому розмножується кишкова паличка. Вона живе у кожному живому організмі, але при погіршенні якості води вона розповсюджується ще сильніше. Тому, на деяких пляжах показники перевищені у декілька разів. Також на деяких пляжах вже висять "жовті" прапори. Сьогодні і завтра зробимо контрольний забір води і до п’ятниці відзвітуємо”, - наголосив він.

Станом на 6 липня купатися без обмежень можна на трьох пляжах столиці: Галерний, Пуща-Водиця, Вербне.

На решті 11 пляжах купатися не рекомендовано.

Представник КП “Плесо” також додав, що ситуація із цвітінням триватиме до середини липня.

Додамо

Цього літа для киян та гостей столиці працюють 14 муніципальних пляжів.

Станом на 30 червня у Києві не рекомендували купатися на 5 пляжах, тож ситуація погіршилася.

Минулого року на всіх пляжах Києва вивісили "жовті" прапори, що означало, що купання не рекомендоване, оскільки у воді виявили перевищений індекс лактопозитивної кишкової палички.