15:09 / 14.09.2023 Харьков

Заробляв до 8 тис. доларів на людині: на Харківщині повідомили про підозру райвійськкому

Начальник районного військкомату на Харківщині пропонував військовозобов’язаним "відкосити" від мобілізації, допомагаючи ухилянтам за хабар від 3 тис. доларів США уникнути призову на підставі фіктивних документів.

Про це повідомив речник обласного управління СБ України Владислав Абдула.

Зловмисник забезпечував ухилянтів довідками військово-лікарської комісії та посвідченнями, які підтверджували непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Скажімо, як інформують в Офісі Генпрокурора, у вересні 2022 року полковник підписав та видав військовозобов’язаному підроблене тимчасове посвідчення з відміткою про непридатність до військової служби з виключенням його з військового обліку без фактичного проходження ним військово-лікарської комісії. За видачу цього документу підозрюваний одержав 8 000 доларів США.

Для передачі хабарів посадовець військкомату неодноразово залучав посередників.

Слідчі вже повідомили фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 332 (сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК.

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності усього кола осіб, причетних до функціонування незаконної схеми.

Підготував: Сергій Дага