11:16 / 14.09.2023 Здоровье

Пересувна медична платформа очима лікаря

Упродовж літа 2023 року Пересувна медична платформа, ініційована Благодійним фондом «Квітна», курсувала Київською областю, здійснюючи безкоштовні гінекологічні та мамологічні обстеження. Завдяки благодійному проєкту фонду сотні жінок дізналися про стан свого здоров’я та отримали кваліфіковану консультацію лікаря-гінеколога. Їхні коментарі та відгуки ми неодноразово публікували на сайті БФ «Квітна». Але для отримання повної картини про роботу платформи, журналісти фонду поспілкувалися з лікарем від ТОВ  «Медікал Вентера Груп» Олексієм Хохловим, який у штаті та на базі ліцензії лікувального закладу здійснював медичну частину роботи Пересувної платформи. Лікар розповів як проходять обстеження і скільки часу триває прийом, з якими проблемами найчастіше звертаються українки до гінеколога та як вплинула війна на жіноче здоров’я.

На Вашу думку, настільки актуальними в сьогоднішніх реаліях є запуск роботи Пересувної медичної платформи?

Вважаю, що це дуже важлива ініціатива. Річ у тім, що культура профілактики захворювань та виявлення патологій на початкових стадіях сьогодні істотно відкотилася назад, на жаль. Здебільшого це пов’язано з війною росії проти України. Адже населення збідніло і витрати на здоров’я є доволі обтяжливими для більшості українських родин. Ціни на обстеження в приватних клініках суттєво зросли, а потрапити на прийом до лікаря в державний медичний цент не завжди просто, адже значна кількість закладів зруйнована, не скрізь є вузькоспеціалізовані фахівці та якісне обладнання, а також є проблемою великі черги. Ба більше, погіршився стан здоров’я громадян через постійні тривоги, обстріли, хвилювання та безсонні ночі. Особливо це стосується сімей внутрішньо переміщених осіб, які були змушені залишити свої домівки і шукати прихисток в інших регіонах країни, та родин військовослужбовців, які постійно знаходяться в стресі, переживаючи за долю своїх рідних. Перебуваючи в тривожному стані не завжди є час та бажання їхати кудись в лікарню. А коли ця лікарня приїздить у твоє містечко чи селище, огляд проводять досвідчені медики, прийом пацієнтів здійснюється цілковито безкоштовно і по запису — це суттєво змінює ставлення жінок до профілактичних обстежень. Велика зацікавленість українок у цьому проєкті є тому доказом.

photo_2023-09-11_17-39-15

На приклад, нещодавно ми близько місяця працювали у Баришівській громаді на Київщині. Новина про роботу Платформи там поширилась неймовірно швидко. Представниця громади, яка вела запис пацієнтів, не встигала завершувати одну розмову, як вже дзвонила щодо прийому наступна людина. Щодня на обстеження приходили близько 30-40 пацієнток. Більшість з них вже кілька років не відвідували гінеколога і мамолога. Та, виходячи з кабінету, всі дякували за сервіс та людяність. На мою думку, це показник того, що ми робимо все правильно.

 

Розкажіть, будь ласка, як здійснюється обстеження і скільки часу триває прийом?

Спочатку ми спілкуємося з пацієнткою. Це потрібно, аби мінімізувати рівень напруги жінки перед обстеженням, а також щоб вона надала інформацію, яка потім допоможе сформувати загальну картину її стану здоров’я. Ми запитуємо про цикл, скарги, симптоми, історію хвороб та обстежень, сімейний анамнез тощо. Потім ми проводимо вагінальне УЗД та УЗД молочних залоз жінкам до 40 років. Пацієнткам старшого віку ми рекомендуємо зробити мамографію, оскільки зазвичай після 40 років в молочній залозі переважає жирова тканина, для якої найінформативнішим методом діагностики є мамографія. Водночас розповідаємо про дні, коли проходити обстеження найкраще. Якщо мова йде про молочні залози, то це перший тиждень після закінчення місячних. Були випадки, коли жінки приходили у неінформативні для скринінгу дні, а ми знали, що Платформа ще певний час буде на цій локації, тож пропонували їм прийти до нас пізніше і вже обстежували пацієнток наступного разу.

Якщо під час проведення діагностики ми бачимо патологію, то одразу надаємо рекомендації на дообстеження — прописуємо покрокову дорожню карту обстежень. На жаль, траплялися випадки, коли ми рекомендували термінову госпіталізацію. На приклад, я нещодавно оглядав 18-річну дівчину у якої була кіста більше 5 сантиметрів. Я пояснив її матері про небезпечність ситуації і рекомендував терміново пройти додаткові обстеження в державній чи приватній лікарні, як їм зручніше. Взяти направлення і лягати в стаціонар, аби оперативним шляхом видалити утворення, адже медикаментозні засоби у її випадку не ефективні.

photo_2023-07-25 14.39.54

Зазвичай ми працюємо в парі: лікар, який консультує та проводить огляд, та помічник, який вносить в базу всю інформацію від пацієнта, а також заключення та рекомендації лікаря. За таких умов прийом триває близько 20 хвилин. Якщо лікар сам на прийомі — тоді щонайменше 30 хвилин. Після обстеження жінка отримує щонайбільше три папірці: консультативний висновок зі скаргами, анамнезом та діагнозом; детальний опис та заключення УЗД малого тазу; опис та заключення УЗД молочних залоз, якщо воно проводилось.

Як Ви оцінюєте загальний стан здоров’я українок?

За період моєї роботи в Пересувній медичні платформі значна кількість жінок приходили на обстеження, не маючи особливих скарг, але після проведених скринінгів близько 8 з 10 жінок я рекомендував пройти дообстеження у гінеколога чи мамолога. Адже трагедія, яку ми зараз переживаємо в Україні, істотно впливає на стан здоров’я всіх наших громадян, хоча й по-різному. Якщо говорити про гінекологічні розлади, то суттєво почастішали гормональні збої, порушення менструального циклу, аменореї по кілька місяців, передчасне настання менопаузи. Найпоширенішими патологіями, які ми визначали в медичній платформі за допомогою ультразвукового дослідження, були: поліпи ендометрії, гіперплазія ендометрії та кісти яєчників. Що ж стосується скринінгу молочних залоз, то це також кісти та фіброаденоми. Також був випадок, коли жінка прийшла зі скаргами на біль у животі, а виявлялося, що в пацієнтки негаразди з нирками. Натомість вона тривалий час займалася самолікуванням, а не йшла до лікаря. Добре, що пацієнтка не встигла нанести істотної шкоди своєму організму такими самопризначеннями. Тому я постійно наголошую, що не можна зволікали з відвідуванням лікаря, якщо людина погано почуваються. Також дуже важливо раз на рік проходити планові профілактичні обстеження. Адже, коли ви наперед плануєте візит до лікаря, то може не поспішати і записатися на обстеження через місяць чи два й перевірити стан свого здоров’я у державній клініці без значних фінансових витрат на це. Або ж перевіритися в приватній клініці, заздалегідь підготувавшись до вартості послуг. У будь-якому випадку профілактичний чек-ап пройти дешевше, ніж потім лікуватися. Якщо ж у вашому районі починає працювати Пересувна медична платформа, то це чудова нагода отримати безкоштовні професійні консультації лікаря в себе вдома.