12:56 / 14.09.2023 Здоровье

У Києві провели успішну трансплантацію кісткового мозку однорічній дитині

Фото: facebook.com/moz.ukr

Немовляті з синдромом Гурлера провели трансплантацію кісткового мозку, де донором був 26-річний чоловік з США. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Операцію провели у гематологічному відділенні дитячої лікарні "Охматдит" в Києві.

Завідувач відділення трансплантації кісткового мозку клініки "Охматдит" Олександр Лисиця у коментарі для видання "УП.Життя" розповів, що хвороба Дмитрика доволі рідкісна та потребує швидкої трансплантації.

Діагноз дитині поставили у віці 11 місяців. Зазначається, що раніше в Україні цей синдром виявляли пізніше, коли організм вже зазнав невідворотних змін в обміні речовин.

"Складність операції полягала перш за все в тому, що пацієнту підійшов лише один донор в усьому світі. Доставка клітин передбачала важку логістику, зокрема – трансатлантичний переліт та велику часову різницю", – сказав Лисиця .

Клітини доставили до українського кордону, звідки їх автівкою за рекордний час доставили у столицю. Хочу зауважити, що від моменту забору клітин до їхньої трансплантації має пройти не більше ніж 72 години – треба встигнути, бо потім клітини помирають. Попри усі складності, матеріал доставили за 42 години.

В Українському реєстрі донорів кісткового мозку розповіли, що донора для хлопчика шкали 3 місяці.

"Співпадіння ДНК показників донора з хлопчиком абсолютно повне. По показниках це сумісність 10 з 10. Часто буває що може бути кілька донорів з показниками 9 з 10, 8 і менше, тоді – лікарі вирішують чи підходить, бо приживлення клітин може не відбутися", – йдеться у повідомленні.

У Дмитрика цей донор був одним єдиним у світі з понад 40 мільйонів людей.

BAGNET нагадує, у липні в українській столиці в Інституті серця МОЗ вперше провели трансплантацію серця 6-річній дівчинці.

Підготував: Сергій Дага