22:39 / 15.05.2015 Экономика

Керівництво чотирьох банків вкрало 6 мільярдів гривень, надані НБУ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію і почав процедуру ліквідації цих банків.

Служба безпеки України викрила факти розкрадання чотирма українськими банками близько 6 млрд грн коштів рефінансування Нацбанку.

Як йдеться в повідомленні відомства, найбільшу суму розтрати коштів НБУ в розмірі 4,3 млрд грн. здійснили службові особи однієї із цих банківських установ.

Встановлено, що посадові особи банків задіяли кілька шахрайських схем для розкрадання грошей, йдеться в повідомленні. При цьому назви банків не розкриваються.

Зокрема, всупереч умовам отримання рефінансування, менеджмент банківських установ для виведення коштів, кредитував підконтрольні і фактично збанкрутілі комерційні структури і скуповував на гроші Нацбанку "сміттєві" цінні папери.

В СБУ зазначають, що зловмисники також використовували махінації із заставною нерухомістю, протиправно виводячи її з активів банків.

"На сьогоднішній день Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію і почав процедуру ліквідації цих банків, тому всі виплати вкладникам здійснюються за його рахунок", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося раніше, керівництвом неплатоспроможного "Дельта Банку" зайнялася Генпрокуратура. Перед введенням тимчасової адміністрації фінустанова отримала 11 мільярдів гривень рефінансування від НБУ.