18:25 / 07.02.2024 Экономика

Тарифи з націнкою: у Кам'янському фірми з орбіти мера "прикурили" від тепломереж на сотні мільйонів – розслідування

Колосальні кошти – з кишень містян і поза бюджетом. На Дніпропетровщині декілька фірм, власниками яких були люди з орбіти міського голови Кам’янського, уклали багатомільйонні договори на теплопостачання з комунальними підприємствами, при цьому ціновий аналіз показує: тарифи могли бути завищені принаймні на чверть.

Як із цією історію пов’язана 77-річна пенсіонерка? Та які обставини можуть свідчити про ймовірну причетність до "оборудок" мера Кам’янського Андрія Білоусова? Деталі сумнівної "схеми" заробітку на міських тепломережах і тендерах розкрила у новому розслідуванні журналістка СтопКору Ольга Левицька.

Промислове містечко Кам’янське, що на Дніпропетровщині, вже понад вісім років очолює мер Андрій Білоусов. 25 жовтня 2020 року він був переобраний головою міста, а до цього встиг попрацювати в Дніпропетровській ОДА і навіть у Мінрегіоні за часів президентства Януковича. Крім того, Білоусов має неабиякий досвід роботи в комунальній сфері.

"Він був звичайним директором ЖЕКу. Потім кар'єрне зростання у нього. Він був заступником мера ЖКГ. Тобто все життя на держслужбі. Він вирушив до Києва, до міністерства, фактично сидів в урядовому кварталі, коли розстрілювали Небесну сотню під прапорами Януковича. Потім, щоб не потрапити під люстрацію, змінив прізвище, став не Бєлоусов, як його брат – працівник Генеральної прокуратури, а Білоусов", – розповідає місцева громадська активістка Анастасія.

Мер Кам'янського Андрій Білоусов

Чи не цей досвід роботи у ЖКГ допоміг меру разом із оточенням реалізувати "схему" з теплозабезпеченням у Кам’янському?

"В 2018 році у Кам’янському з’являється компанія ТОВ "Трейд інвест холдинг" з підозріло низьким статутним капіталом в 5 тисяч гривень. Та вже за рік фірма фактично без досвіду отримує від міської ради в оренду низку котелень по місту за смішною ціною – одна гривня за квадратний метр", – зазначає розслідувачка Ольга Левицька.

Як стверджують активісти з Дніпропетровщини, укладання цією структурою інвестиційного договору із міськрадою стало несподіванкою для громади. Адже, за їхніми словами, львівська фірма отримала гроші з бюджету Кам’янського, а також їй безкоштовно виділили комунальні земельні ділянки.

У 2020-2022 роках підприємство ''заробило'' сотні тисяч гривень

А далі міська рада встановлює певні тарифи й починає через усі комунальні заклади міста купувати теплову енергію в цієї компанії.

Що ж відомо про ТОВ "Трейд інвест холдинг"?

Примітно, що з 2018 до 2021 року бенефіціарною власницею компанії була 77-річна пенсіонерка Валентина Іванова. За даними медіа, вона – мати Олександра Іванова, близького товариша чи навіть кума міського голови. І на цьому їхня співпраця не скінчилася. Адже за результатом ще одного тендеру на 100 млн з переобладнання котелень виграла знову компанія Валентини Гаврилівни.

"Згодом у цьому тендері знайдуться численні порушення, і договір буде розірваний, щоправда, сума в 25 з зайвим мільйонів все ж буде сплачена. А незабаром з’явиться аналогічний тендер, знову на 100 мільйонів. Переможцем стане компанія, з власником якої пан Білоусов також певно підтримує контакт. Адже цією фірмою ймовірно володіє зять заступниці голови виборчої комісії у Камʼянському. Тож беруть сумніви, чи раціонально були витрачені кошти за котельні", – коментує журналістка.

Історична засновниця фірми Валентина Іванова

А у 2022 році Валентина Іванова на тій же позиції з’являється вже в іншій фірмі – ТОВ "Кам’янська теплогенеруюча компанія", яка заробляє з комунальних закладів міста ще понад 160 млн.

Команда СтопКору спробувала розшукати цю загадкову бізнесвумен. Та хоча за адресами, зареєстрованими на Валентину Гаврилівну, виявились розкішні будинки в Козині та Вишеньках, що в передмісті Києва, охоронці це ім’я не чули. Тобто на папері ці маєтки належать пенсіонерці, але мешкають у них зовсім інші люди.