13:34 / 01.02.2024 Экономика

Франція підтримала обмеження імпорту з України на тлі протестів фермерів

Фото: Еммануель Макрон/PAP/EPA

Президент Франції Емманюель Макрон вимагатиме помʼякшити зобовʼязання щодо зеленого землеробства, а також проситиме обмежити імпорт птиці та зернових з України.

Як пише Politico, для просування цих вимог французький лідер планує використати саміт лідерів ЄС, що відбудеться 1 лютого.

Слід зауважити, що до таких кроків його підштовхнули протести французьких фермерів, які цього тижня везли тисячі тракторів у напрямку Парижу для блокади міста. Вони скаржаться, що їх душать бюрократія та правила ЄС і Франції. Протести фермерів змусили Париж піти на поступки та зробити винним у їхніх труднощах Брюссель.

За даними Politico, інші лідери ЄС спокійно ставляться до плану Макрона порушити питання про зміну правил для фермерів, оскільки теж перебувають під тиском місцевих аграріїв.

Щодо вільної торгівлі з Південною Америкою, йдеться про торговельну угоду з групою латиноамериканських країн Меркосур, яку складали протягом двох десятиліть. Угода передбачає створення зони вільної торгівлі з майже 800 мільйонами людей.

Тепер Макрон виступає проти угоди, бо хоче захистити французьке сільське господарство від напливу бразильської та аргентинської яловичини.

BAGNET нагадує, що вчора Європейська комісія запропонувала продовжити скасування імпортних мит для сільськогосподарських товарів з України на 2024 рік. Це означає, що українські підприємці зможуть і далі експортувати свою продукцію на європейські ринки без квот, мит і тарифів.

Це дасть додаткові можливості для українського бізнесу та посилить стійкість економіки.

Водночас фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили сотні мільйонів євро через наплив українського зерна на їхні ринки. Через це країни почали забороняти імпорт українського зерна, а Європейська комісія виділяла кошти європейським фермерам.

Підготував: Сергій Дага