09:46 / 16.01.2024 Экономика

Польща вимагатиме скасувати режим вільної торгівлі України з ЄС, - ЗМІ

Фото: Reuters

На тлі обіцянок про підтримку України, новий уряд Польщі під керівництвом прем’єр-міністра Дональда Туска виражає намір зберегти протекціоністську політику своїх попередників і виступатиме проти подовження угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС. Про це повідомляє Financial Times.

Очікується, що Європейська комісія запропонує продовжити дію угоди до червня 2025 року, звільнивши тимчасово Україну від митних тарифів та квот на експорт до ЄС через російське вторгнення. Проте рішення буде прийматися за принципом більшості голосів, і тому позиція Польщі, зауважує FT, не вплине на його результат.

"Інтереси польських фермерів, наша продовольча безпека та прибуткове виробництво є пріоритетними", - заявив днями заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

Журналісти зауважили, що намір уряду Дональда Туска продовжити політику своїх попередників із правопопулістської партії "Право і справедливість" суперечить обіцянці, яку він висловлював лише місяць тому, приймаючи посаду.

"Це підкреслює складність для польського прем’єр-міністра знайти баланс між його проєвропейською програмою та інтересами фермерів і перевізників, які хочуть зберегти заборону на імпорт і блокують пункти пропуску країни з Україною з листопада, щоб змусити уряд підтримати свої вимоги", – йдеться у публікації.

Підготував: Сергій Дага