14:25 / 23.12.2023 Экономика

НБУ презентував набір пам’ятних монет, присвячених "Щедрику"

Фото: bank.gov.ua

21 грудня голова Національного банку України Андрій Пишний та заступник Голови Місії США в Україні Роберт Нідем представили набір пам'ятних монет під назвою "Щедрик - колядка дзвонів". Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Набір, який відзначає всесвітньо відому колядку "Щедрик" у виконанні Миколи Леонтовича, є частиною серії "Українська спадщина". Кожна з трьох монет у формі дзвоника має номінал 10 гривень і виготовлена зі срібла 999 проби.

На центральній монеті зображено стилізовану композицію першого виконання "Щедрика" хором під керівництвом Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холл. Над хором знаходиться силует ластівки, яка є головним персонажем пісні.

"На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою – культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні "Щедрик", - розповіли в НБУ.

На інших двох монетах зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композиції історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка, а також золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

Набір "Щедрик - колядка дзвонів" буде доступний для придбання в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ та деяких банках-дистриб'юторах (АТ "УКРГАЗБАНК", АТ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ "ПриватБанк") у 2024 році. Тираж набору обмежено до 5 000 штук.

Підготував: Сергій Дага