19:30 / 12.12.2023 Экономика

Україні все важче знаходити гроші на військових, - ЗМІ

Українська влада намагається вирішити, як фінансувати військові витрати, якщо союзники не зможуть надати обіцяну допомогу і деякі варіанти несуть певні ризики, пише у своєму матеріалі Bloomberg.

Фінансовий інструментарій включає збільшення податкових надходжень, що є очевидним викликом для зруйнованої економіки, або скорочення видатків для населення. Серед варіантів монетарної політики - девальвація української валюти або повернення до обмежень НБУ, за словами міністра фінансів Сергія Марченка.

"На кону - фінансова стабільність України після того, як контрнаступ Києва не приніс успіху, а друга зима після російського вторгнення принесла нові труднощі", - пише видання.

Як зазначав міністр фінансів Марченко, підтримка з боку ЄС і США має вирішальне значення. Україна підтримує активну комунікацію з представниками європейського блоку та США, інформуючи про потреби на наступний бюджетний рік.

Журналісти зазначають, що Київ планує покрити свій бюджетний дефіцит в першу чергу шляхом зовнішнього фінансування в розмірі понад 40 мільярдів доларів наступного року. За словами Марченко, понад дві третини цієї суми ще не підтверджено.

"Навіть після того, як у жовтні центральний банк оголосив про більш гнучкий керований обмінний курс, частково скасувавши контроль за рухом капіталу, монетарна політика утримує курс гривні до долара США на фіксованому рівні за допомогою ринкових інтервенцій", - пише видання.

Це чинить тиск на бюджет наступного року, оскільки Мінфін заклав девальвацію до середнього обмінного курсу гривні на рівні 40,7 за долар, що перевищує початковий прогноз 41,4. Але українська валюта залишається в коридорі, торгуючись близько 37 гривень з моменту оголошення про послаблення.

Інший монетарний варіант є випробуваним і перевіреним – друк грошей. Минулого року НБУ випустив майже 400 мільярдів гривень (10,9 мільярда доларів) через купівлю облігацій внутрішньої державної позики.

Bloomberg наголошує, що монетарне фінансування було непопулярним серед чиновників центрального банку. Перевага затьмарюється тиском на українську валюту через приплив гривні, який минулого року сприяв розкручуванню інфляції. До того ж МВФ встановив обмеження на цю практику як частину своїх умов.

"Політики висловили певну впевненість у тому, що, незважаючи на протистояння у Вашингтоні та Брюсселі, міжнародні донори врешті-решт нададуть кошти", – пише видання.

Водночас, за даними Інституту світової економіки, нові зобов'язання щодо допомоги Україні впали до найнижчого рівня з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року – майже на 90% з серпня по жовтень порівняно з минулорічним періодом – до 2,11 мільярдів євро.

Підготувала: Ніна Петрович