06:29 / 10.12.2023 Экономика

В Україні виник дефіцит електроенергії: Валентин Гладких розповів, коли чекати на відключення

Ілюстративне фото з відкритих джерел

В енергосистемі України знову виник дефіцит електроенергії у зв’язку зі збільшенням споживання через похолодання. Про це повідомили в "Укренерго".

Щоб зберегти необхідний для безпечної роботи енергосистеми баланс, компанія застосувала аварійну допомогу з Румунії та Польщі з 12:00 до 19:00 потужністю 300 МВт. 

Головною причиною виникнення дефіциту є недостатність генеруючих потужностей. Кілька енергоблоків відновлюються в прифронтовому регіоні після ворожих обстрілів. 

Про це в ефірі національного телемарафону розповів експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких.

"Коли ми говоримо дефіцит, то цей дефіцит був на піках споживання... Треба визнати, що в Україні зросло споживання. Передусім воно зросло не за рахунок побутових споживачів, а за рахунок виробництв. Себто поступово Україна збільшує обсяги виробництва, зокрема і в сфері ВПК. Відповідно, це потребує електроенергії. 

Безумовно зростає споживання і серед побутових споживачів. І важливим чинником цього є падіння середньодобової температури. Ця закономірність достатньо добре відома - чим холодніше на вулиці, тим більше споживається електроенергії для того, щоб зігрітися.

Відповідно можуть виникати дефіцити. Наразі, наскільки мені відомо, є відповідні домовленості і в критичних ситуаціях ми запрошуємо допомогу від наших сусідів і вони нам її надають.

Тому якщо ситуація буде протікати в ординарному штатному режимі, то Україні наразі вистачає як виробничих потужностей, так і пропускної спроможності для того, щоб виникати подібних ситуацій", - розповів Валентин Гладких.

Підготував: Сергій Дага