23:14 / 23.10.2023 Экономика

Українці частіше стали цікавитися кредитами, - НБУ

У III кварталі спостерігається зростання попиту на корпоративні гривневі кредити та кредити для населення в Україні. Великі підприємства проявляють особливий інтерес до корпоративних кредитів, тоді як попит на іпотечні кредити вже четвертий квартал поспіль зростає в роздрібному сегменті. Банки очікують подальшого зростання попиту як на корпоративні, так і на роздрібні кредити протягом наступних 12 місяців.

Банки відзначають, що боргове навантаження малих та середніх підприємств і великих компаній знижується до середнього рівня. Щодо домогосподарств, їх боргове навантаження трошки нижче середнього.

У III кварталі зріс рівень схвалених заявок на корпоративні кредити, особливо на короткострокові та валютні позики, а також на іпотечні та споживчі кредити. Кредитні стандарти для бізнесу залишилися стабільними, але в IV кварталі банки планують дещо послабити їх для всіх типів позик, окрім валютних.

Щодо кредитних стандартів для домогосподарств, вони пом’якшуються вже третій квартал поспіль. Банки планують продовжувати знижувати стандарти для споживчих кредитів і залишають їх незмінними для іпотечних кредитів.

Однак, банки повідомили про незначне зростання кредитного ризику в III кварталі, і очікується його подальше зростання у наступному кварталі, особливо валютного та процентного ризиків.

Підготувала: Ніна Петрович